Научноинформационен център "Българска енциклопедия" при Българската академия на науките издаде нова съвременна енциклопедия "България" в 12 тома.

Енциклопедията не дава начин на мислене, тя дава знания и информация

Някой скоро беше казал, че с заради Google хората са изгубили критичността си. Информацията е поднесена наготово, а хората упражняват две действия – copy и paste. Цената обаче може да е висока – невярна или подвеждаща информация, резултати, несвързани по никакъв начин с търсеното, изгубено време и т.н.

В „Голяма енциклопедия България” статиите са подредени азбучно, с което търсенето е максимално улеснено. Събран е огромен фактически материал за всичко съществено, станало по българските земи и сътворено от българския народ през 13-вековното му развитие.

Съставителите от НЦ „Българска енциклопедия” * искат да докажат на целия свят, че книги все още се четат, защото по-страшна от икономическата е духовната криза. И макар интернет все повече да навлиза в живота ни, хартията си остава хартия.

Какво обхваща и представя енциклопедията?

Съдържа над 12 800 статии,  над 12 000 цветни и черно-бели илюстрации. Обхваща информация от областите природа, релеф, климат, география, растения, животни, история, народ, бит, религия, култура, образование и наука, икономика, и др. И всичко това е осъвременено до 31 юли 2011 г.

Показваме ви първа страница тук и още две случайно избрани - 1, 2.

Енциклопедията пази паметта на времето

Дванадесетте тома са разположени на 5000 печатни страници и съдържат 12 840 статии – за исторически и политически събития, политически и обществени организации, за предприятия, културни и научни институции, за природни обекти, селища, исторически места, културни, писмени и архитектурни паметници и забележителности, за български политически, обществени, научни, културни, стопански и други дейци, оставили трайна диря в многовековния живот на народа, и за чужденци, чиято дейност е свързана с България.

Показани са красотата и многообразието на българската природа, на растителния и животинския свят, проследена е многовековната история на българите, представена е материалната и духовната култура, развитието на българската наука, литература и изкуство и приносът на България в световната култура. В азбучния ред на 776 печатни страници е поместена обзорна статия „България”, която поднася систематизирана, обобщена и тематично подредена информация за страната – всичко най-съществено, събрано на едно място в логична последователност и взаимовръзка.

В книгоиздателската практика на България няма подобно издание. Любомир Павлов го определя като ”Всеобхватно средство за българското познание”.

От КК „Труд”

* Научноинформационният център „Българска енциклопедия” при БАН е единственото специализирано звено за подготовка и издаване на енциклопедии и справочници в България.