Изкуството на танца е уникална форма на изразяване, която използва универсалния език на тялото. От класическия балет до съвременните видове танц,  от хип-хопа да салсата, от ориенталския бейли денс до фламенкото, днес сякаш танцът със сигурност се наслаждава на неподозиран възход и преживява своя вълнуващ ренесанс.

А когато става дума за индивидуални танцьори, доказали с харизматичното си присъствие и уникално поведение на сцената, можем само да замълчим…

Запознайте се с имената на 10-те най-големи виртуоза на танца на 20-и век >>

10. Васлав Нижински

Васлав Нижински е един от най-талантливите и виртуозни танцьори в историята на класическия балет. За съжаление, кадрите, които са достигнали до нас, не се отличават с необходимата яркост и яснота, за да потвърдят удивителните му качества в движение, което е и основна причина той да е определен на тази позиция. Нижински е добре известен със своите удивително леки пируети и енергичност. Партнира се в главните роли с легендарната балерина Анна Павлова. По-късно негова партньорка е Тамара Карсавина, основател на Лондонската кралска танцова академия. Той и Карсавина са посочени като "най-примерни творци на времето."

Нижински се оттегля от сцената през 1919 г., в сравнително ранна възраст на 29 години. Прекарва последните години от живота си в психиатрични болници и приюти. За последен път той танцува пред широката публика през последните дни на Втората световна война, впечатлявайки публиката със сложните си танцови умения. Нижински умира в Лондон на 08 април 1950 г.

Васлав Нижински, Снимка: listverse.com

9. Марта Греъм

Марта Греъм е  американска танцьорка, считана за майка на модерния танц. Родена е  в Алегени, Пенсилвания през 1894 г. Влиянието й върху танца може да бъде сравнено с това на Игор Стравински върху музиката. Хореограф и танцов педагог, нейните нови техники дават революционен тласък в развитието на съвременното танцово изкуство. Умира на 1 април 1991 г. от пневмония, в Ню Йорк, на 96-годишна възраст. През 1998 г. Тайм я обявява за "Танцьор на века" и за един от най-забележителните личности на 20-ти век.

Марта Греъм, Снимка: listverse.com

8. Джозефин Бейкър

Въпреки че Джозефин Бейкър основно се свързва с епохата на джаза, нейното влияние е все още живо и продължава вече сто и десет години след раждането й. Десетилетия преди Мадона, Бионсе, Джанет Джексън, Бритни Спиърс и Дженифър Лопес, в центъра на вниманието е Джозефин Бейкър – една от първите знаменитости от афроамерикански произход. Тя впечатлява публиката по света с  екзотичен чар и неподозиран талантите си – една перфектна комбинация, достатъчна да я изстреля в звездния небосклон от знаменитости със световна слава.

Джозефин Бейкър, Снимка: listverse.com

7. Джийн Кели

Едва ли има някой, който да не познава онзи красив млад симпатяга с бомбе и чадър в ръка, танцуващ и пеещ под дъжда. Точно така – говорим за холивудския филм "Аз пея в дъжда" (Singin' in the Rain) и ненадминатото изпълнение на Джийн Кели – една от най-големите и бляскави звезди от Златния век на холивудския мюзикхол. Актьор, певец, танцьор, режисьор, продуцент, хореограф и новатор, той с такъв замах и майсторство смесва различни стилове в едно, че едва ли ще се намери някой, който да не остане омагьосан от неговите виртуозни изпълнения на сцената. 

Джийн Кели, Снимка: listverse.com

6. Силви Гилем

На четиридесет и осем Силви Гилем продължава да противодейства с удивителна лекота  както на  законите на балета, така и на земното притегляне. Гилем променя лицето на балета със своята необикновена дарба, интелект и чувствителност. Естественото й любопитство и смелост я повеждат по дръзки пътеки, извън обичайните граници на класическия балет.  Подобно на Мария Калас в света на операта, Гилем е превъплъщение на най-популярния образ на балерината.

Силви Гилем, Снимка: listverse.com

Следва продължение >>>