Тази есен фестивалът, който горещо препоръчваме, е "So Independent". Не само, защото предлага богата и разнообразна програма от документални и игрални филми. А защото те са от каталога на американското независимо кино, което често е далеч по-вълнуващо и впечатляващо от заглавията в афишите с "обичайните" блокбастъри с големи бюджети. Естествено, филмовите продукции от САЩ не са само добре познатите прескъпи продукции с впечатляващи окото ефекти в аранжимент с малко смисъл и кофти сюжети (с някои чудесни изключения, разбира се). Има и истински хубаво кино и "So Independent" обещава да ни го покаже. 

Ето и какво си харесахме в програмата днес:

"Сеанси" на Бен Люин, в който се разказва за 36-годишния Марк О'Брайън - човек в инвалидна количка. Марк решава, че вече не желае да бъде девствен. С помощта на терапевта си и на своя свещеник, той се свързва с Черил Коен-Грийн, професионална секс-учителка и типична домакиня с къща, ипотека и съпруг. Вдъхновен от истинска история, „Сеанси“ следва интригуващата връзка, която се развива между Черил и Марк, докато тя го отвежда на пътуването му към мъжествеността.

25.10. Cinema City - 19:30
27.10. Cinema City - 19:30
03.11.
Cinema City - 19:30


"Боби Фишер срещу света" е документален филм за легендарния шахматист, смятан от мнозина за най-великия въобще. „Боби Фишер срещу свeтa“ е първата документална биография на ексцентричния гений от беден произход, който изгрява и завладява световната публика с победата си над руснака Борис Спаски в пика на Студената война. Пътят му минава през дете-чудо и шампион на Щатите на 15 години, за да стигне до световен шампион на 29. Фишер отказва да защити титлата си по донкихотовски и се превръща в истински отшелник за десетилетия, преди отново да се появи като беглец от правосъдието на САЩ. Редки архивни кадри и проницателни интервюта с най-близките му разгръщат тази завладяваща история за буйния възход и падението на един гений.

25.10. Cinema City - 19:30
28.10. Cinema City - 19:30
31.10. Люмиер - 18:15


"Безопасността не е гарантирана
" e oт продуцентите на Little Miss Sunshine. Когато необичайна обява вдъхновява трима цинични служители на списание в Сиатъл да потърсят историята зад нея, те откриват мистериозен ексцентрик наречен Кенет - очарователен, но параноичен касиер в супермаркет, който вярва, че е разкрил загадката на пътуването през времето и смята скоро да замине отново. Заедно те се отправят на едно весело, умно и неочаквано прочувствено пътуване, което разкрива колко далече може да те отведе самата вяра в нещо.

25.10. Дом на киното - 19:15
01.11. Люмиер - 16:00

"Червена светлинa" с Робърт де Ниро и Сигорни Уийвър. Доктор Маргарет Матесън и нейният партньор Том Бъкли са най-изтъкнатите изследователи на паранормална активност в света. Те са професионални скептици, които са развенчали дузини телепати измамници, ловци на духове, религиозни лечители и много други подобни лица, като засичат онова, което Матесън нарича червени светлини - едва доловими улики за лъжливостта на всяка от тези свръхестествени способности.

Но когато легендарният сляп медиум Саймън Силвър се появява отново след трийсетгодишно оттегляне, неговият някога безстрашен противник Матесън предупреждава Бъкли да не се занимава с него. Тя подозира харизматичния телепат, който може да прегъва лъжици, в това, че е замесен в убийството на неговия най-яростен критик три десетилетия по-рано.

25.10. Дом на киното - 21:00
30.10. Люмиер - 20:00
04.11. Euro Cinema - 20:30

"Направи го пак"  разказва за Джеф Еджърс - репортер във вестник, който се страхува от наближаването на 40-я си рожден ден, решава да направи невероятна крачка. Захваща се да намери останалите живи членове на отдавна слязла от сцената британска рок-група The Kinks (You Really Got Me, Lola, Come Dancing) и да ги накара да се съберат отново. Независимо, че е американец и е във връзка само с фронтмена на The Kinks Рей Дейвис и по-малкия му брат Дейв, Еджърс е израснал с обич към тяхната музика. Когато първоначалната му мисия се проваля, Еджърс превръща филма в размисъл над силата на музиката и в лично свидетелство за любовта си към The Kinks. Той успява да се срещне с фенове на Кинкс, сред които са Стинг, Зоуи Дешанел, Питър Бък от R.E.M., Пол Уелър, Робин Хичкок и Клайв Дейвис. Има много филми за музика, но никой от тях не наподобява „Направи го пак” -той е като „Маршътна Шърман” – с китари. Режисьорът Робърт Патън-Сприл (Squeeze, Public Enemy: Welcome to the Terrordome) следва Еджърс от Бостън до Калифорния, от Лас Вегас до Ню Йорк.

30.10. Люмиер - 16:00
25.10. Euro Cinema - 18:00
03.11. Euro Cinema - 17:00

Следете пълната програма на фестивала и на официалния му сайт.