С приближаването на декември и цялата семейно-уютна предполагаема и желана идилия в края на годината, няма как да не се появи коледно филмче с най-любимия зимен герой на всички времена – дядо ти Коледа.

И ако сте се чудили какво прави Хю Лори (по-известен като д-р Хаус) напоследък – ето и един от възможните отговори – озвучава детски филмчета. Е, всъщност няма да го чуете, защото в родните киносалони на негово място се включва Христо Бонин, но какво пък. Историята е много приятна, въпреки че интерпретациите по случая „Коледа” са сигурно най-много на света, а "Тайните служби на дядо Коледа" е още една, но доста осъвременена такава:

Филмчето ни пренася на Северния полюс, където дядо Коледа, съпругата му, двамата му сина и баща му, си живеят почти мирно и щастливо, чакайки големия ден – е, образно казано. Нощта на 24 срещу 25 декември, когато той ще трябва да обиколи света и да награди всички дечица, които са слушали през годината. Всичко звучи нормално, но всъщност това, което никой извън семейството не знае е, че настоящият белобрад старец е вече на прага на пенсиониране и по-големият му син съвсем скоро (може би още на следващата година) ще поеме семейния бизнес. Само че… Стив е съвременен човек със сърце на войник и затова изобретява система (включваща уреди, които много напомнят на iphone, Ipad и зала за изстрелване на ракети в космоса, управлявана от НАСА, например), както и мегамодерна шейна-стелт (тип космически кораб), с която разнасянето на подаръци се оптимизира максимално, а рисковете от грешки да са сведени до нула. Може ли Коледа да бъде военна мисия - строги изчисления, желязна дисциплина и отряд от над един милион елфчета във военни униформи? Особено, когато… един подарък се оказва недоставен и едно момиченце ще се събуди, без да намери под елхата поощрение, че е било добро и послушно дете през изминалата година…



Всъщност детското е много симпатично и е класическо по своята същност – в него няма наистина лоши герои, има само стари/глупави/раздразнителни персонажи и едно много добро момченце - най-малкият и най-ненадежден брат на име Артур (оригиналното заглавие на филма е всъщност  името и фамилията му - естествено - Артур Кристмас). Интересното тук е нещо, което сме виждали многократно и преди, но и сега добре се получава - противопоставянето на традициите VS новите технологии, сърдечността VS математическия, сух и практичен поглед над света, както и всякакви други коледни клишета. И много мили моменти. Освен това е и доста забавно – има си лафчета, абсурдни ситуации и сме сигурни, че старият дядо Коледа ще ви стане любимец, както и смелият елф опаковчик (има ли такава дума?), който може да направи чуден подарък "Само с ТРИ (тррри!) лентички тиксо!".


"Тайните служби на дядо Коледа" деликатно ще ви припомни какво е да си дете и да знаеш, че всеки един човек на света има значение, както и че амбициите, славата и успешно изпълнените мисии нямат предимство пред милата, човешка сърдечност и загриженост за другите. Както и отговорът на въпроса къде е истинският смисъл на този празник.

Вижте трейлър.

По кината от Александра филмс. От 25 ноември (точно месец преди Коледа, не е ли сладко?)