С мотото „Яйца от свободни кокошки” започва първото издание на Фестивал за свободен театър.

Естествено, най-любопитно е кои са премиерите:

"Праехидно" на Гергана Димитрова - 17-ти и 18-ти ноември в Suspacious (ул. „6-ти септември“ No. 13) и е театрален лабиринт от неочаквани въпроси, който работи по станалата запазена марка на „36 маймуни“ формула на провокацията – представяне на съвременен драматургичен текст в несценично пространство.  За какво става дума? "Пиесата разказва една възможна история с двама глави герои. Проехидната, древен, интелигентен бозайник, с голям нос, мека козина и твърди бодли, броди в търсене на други от своя вид. Тя вероятно е живяла на земята още по времето, когато е имало динозаври, но днес е застрашена от изчезване. Обещаващият професор по математика, Тед Качински, на когото се възлагат надежди за шеметна научна кариера, се отказва от науката и започва своите бомбени акции. Те имат за цел да защитят човешката свобода и достойнство, заплашени от развитието на технологиите и индустриалното общество..."; мултимедийният проект на Веселин Димов "Любовният живот на съвременните роботи"; пърформансът "Музей на хигиената" на "Брейн Сторм Проджект" ; международният танцов проект "ASA" на "Дерида денс", който откри Sofia Dance Week 2011 и който ще можете да гледате утре (18.11.2011 - 21:00) в Младежки театър "Николай Бинев";  както и две представления на съвсем нови български пиеси, създадени в сътрудничество с актьорите - "Има такава пиеса" на Мартин Вангелов и "Гарфънкъл търси Саймън" на Калин Ангелов и Здрава Каменова.

Всъщност в основната програма са 15 представления - с разнообразни авторски подходи в различни видове театър, танц и пърформанс. Те ще се играят на различни места - в независими и алтернативни пространства, между които и театри - Театралната работилница "Сфумато", Центъра за култура и дебат "Червената къща", студиото "Suspacious", "Дерида денс център", "The Fridge".

Селекцията са направили самите автори с гласуване след обсъждания. Между продукциите са също и "Хуанита Хилдегард Бо" на Галина Борисова, "Кълбо" на Петър Тодоров, "Мъртвата Дагмар, или малката кибритопродавачка" на Ида Даниел и ghostdog, Акция "Червяк" на Валерий Пърликов - строго секретен театрален проект, който за пръв път ще могат да видят по-широк кръг зрители. Режисьорът дълго време търси театрален език из пространствата на изместеното състояние на съзнанието, като в случая за матрица ползва разказите на японския писател Акутагава Рюноске.

"Докато целият свят протестира срещу остарели репресивни режими или настоява за смяна на глобалната икономическа система, нашият мирен протест е под формата на фестивал. Неговата цел не е само да представи витрина от спектакли, а да отстоява собствена кауза - правото на съществуване на свободния театър", обясняват инициаторите. По думите им зрителите рядко имат възможност да видят техните спектакли, защото най-често няма къде - за последните 20 години не са създадени условия, стимулиращи създаването на такива представления и редовния достъп на публиката до тях, смятат от АСТ.

Повечето от спектаклите в програмата са репетирани по домовете на артистите и по най-необичайни други места. Около 80 на сто са финансирани и с лични средства - освен с публични и частни, а някои - изключително с лични средства на артистите.

Фестивалът се организира от АСТ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Националния фонд "Култура", програмата "Култура" на Столичната община и фондацията "Етюд".

17-ти и 18-ти ноември в Suspacious (ул. „6-ти септември“ No. 13