От 27 март до 19 май в "Институт Сервантес-София" ще намерите "Всичко за Лорка". На 4 април пък стартира изложбата „Пощенска география. Картичките на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос”. Тук е и световната й премиера, а след София колекцията ще отпътува за Ню Йорк.

Тя всъщност съставлява 124 оригинални пощенски картички - писани, изпращани, получавани и колекционирани, за първи път стават публично достояние и са безценно свидетелство за епохата и за живота на Федерико Гарсия Лорка. Във време, когато именно  картичките са били използвани ежедневно, като основен начин за комуникация, тази кореспонденция разкрива изключителни подробности за творчеството на Федерико, за войната, изгнанието, пътуванията и най-вече за приятелствата на Лорка с видното испанско семейство Де лос Риос, с Луис Бунюел, със Салвадор Дали и сестра му Ана Мария Дали.

Изкушаваме се да ви припомним тази песен:



Всъщност това класическо парче е превод на „Pequeño vals vienés“ от Федерико Гарсия Лорка, който освен талантлив, е и с интересна биография. Близък приятел и съратник на Луис Бунюел и Салвадор Дали, Гарсия Лорка е от „поколението 1927-ма година”, свързано със сюрреализма и с постоянното лирическо обновление на авангарда. В ранните етапи от творчеството си част от групата са били и Пабло Неруда, Висенте Уидобро, Хорхе Луис Борхес. Умира чрез разстрел от фалангистката милиция. Погребан е в необозначен гроб някъде в близост до Гранада

Днес Лорка е най-четеният испански поет на всички времена. Оставил е значителна следа в почти всички изкуства от епохата: музика, драматургия, поезия, изящни изкуства. Той формулира термина дуенде като емоция, изразителност и автентичност на фламенко изпълненията. Произведенията му са преведена на десетки езици, а интересът към тях не стихва.

Всъщност Институт Сервантес-София посвещава 2012 г. на големия испански поет и драматург, ключова фигура в испанския и европейския авангард. Да, точно така - с поредицата от изложби, документални филми, драматургични четения, театрални постановки и др. Цялата програма можете да намерите тук.