На 2 май 2015 г. светът се сбогува с великата Мая Плисецкая. Светът ще я запомни с неотразимото й сценично присъствие, със силата на нейния артистизъм, с изяществото на нейния омагьосващ и изтънчен чар, с хипнотизиращото й въздействие на сцената,с финеса на движения и жестове, които само една балерина от висш ранг като нейния може да притежава. Изкуството на една от най-големите балерини на 20-и век ще продължава да бъде обект на възторг и учебник за поколения бъдещи артисти – наследници и посланици на най-красивото танцово изкуство – класическия балет.

Мая се ражда на 20 ноември 1925 г. в Москва, в известна еврейска фамилия. Детството й е изпълнено с трудни и тежки моменти. Майка й - Ракел Месерер-Плисецкая - е актриса в нямото кино. Заради еврейския си произход тя е арестувана и изпратена в трудов лагер на ГУЛАГ в Казахстан, заедно с нейното 7-месечно бебе и по-малко братче на Мая. Мая е осиновена от леля ѝ, която повлиява на нейното бъдещо развитие (сестра на майка ѝ) - балерината Суламиф Месерер. Живее при нея до до освобождаването на майка ѝ през 1941 г. През 1938 г. баща ѝ е екзекутиран по време на сталинските чистки.

Мая учи в Московското хореографско училище при голямата балерина Елизавета Гердт. На 11 г. е нейната първа изява на сцената на Болшой театър. През 1943 г. завършва училището и постъпва в Болшой балет, където танцува до 1990 г.

Продължава >>

Сред коронните й изпълнения, предизвикали неописуем възторг у публиката, са ролите й на Одет-Одил в „Лебедово езеро” (1947), Аврора в „Спящата красавица“ (1961) и Кармен от едноименния балет. През 1960 г. е обявена за примабалерина на Болшой театър. През 1971 г. съпругът ѝ, композиторът Родион Шчедрин, написва балет по емблематичния роман на Толстой „Анна Каренина”, където тя изпълняваа главната роля. Балетът „Ана Каренина” е също и първият опит на Плисецкая за хореография. Не са малко и хореографите по света, създали балети за нея. Сред тях се нареждат бележити имена като Юрий Григорович, Ролан Пети, Алберто Алонсо и Морис Бежар.

"Тя беше, и все още е звезда, "monstre sacre" на балета, последната изява на театрален блясък, искрящ, пламенен фар в света на слабо светещи таланти, съвършенство в свят на хубост!"- така определя бляскавата й звезда "Файненшъл таймс" по повод 80-годишния й рожден ден.

Плисецкая е лауреат на множество награди, ордени и медали за приноса си към балетното изкуство.

И накрая нека си припомним думите й: "Не се примирявайте до самия край. Дори тогава - воювайте, отстрелвайте, тръбете, бийте барабаните, звънете по телефона, не се предавайте, борете се до последния момент. Даже тоталитарните режими отстъпват, случвало се е, пред удържимостта, убедеността и настойчивостта. Моите победи се дължаха точно на това. Характерът е и съдба!"