Част от новите звезди (тези, които ще ни клатят лодките през 2012) все още не са реализирали музикалния си потенциал и таланти, но поне се движат в правилната посока. Дали ще успеят - това никой не може да каже. При всички случаи сметнахме за интересно да отличим заедно с BBC и MTV новите артисти, които имат шанс да случат "големия си пробив" именно през тази година. И дори и да не останат в историята на музиката с някакво велико постижение (твърде вероятно), то поне те ще са тези, които ще пълнят радио и TV-ефира (а също плейърите и компютрите ни). Без да твърдим, че харесваме всеки един от тях, все пак предлагаме кратък списък на част от по-интересните имена. Пък и никога не е лошо да знаеш на какво можеш да попаднеш, докато цъкаш каналите:

Ето топ 5 на BBC (с малки пояснения):

1) Michael Kiwanuka

Това момче ще е номер едно според BBC и трябва да отбележим, че не много изпълнители, отличени в престижна класация като тази, могат да кажат, че дължат успеха си на влиянието, което им е оказало едно безплатно CD – притурка към списание. При Michael обаче тази случайност се оказва знак на пътя, който го кара да остави любимите си дотогава Nirvana и Radiohead, за да оцени подобаващо редкия диск, трибют към Боб Дилън, а след това да заслуша по-внимателно Джон Мартин и Бил Уидърс. Общо взето – според BBC (а и MTV също) ще чуваме все повече за/от този младеж и се надяваме да ни изненада с нещо хубаво.

2) Frank Ocean

Момчето е на 24г., преместил се от Лузиана в Ел ЕЙ след урагана Катрина, за да "направи" дебютния си албум. В града на ангелите Франк започнал работа с разни изпълнители от ранга на Бранди, Джон Леджънд, а неотдавна и с Бионсе по парчето I Miss You. Участва и в две от песните в ко-албума на Джей Зи и Кайние Уест – Watch The Throne. През 2009 Оушън подписа договор с Def Jam, а сега издаде и дебютния си микстейп – доста по-рано от предвиденото, но така или иначе изглежда ще се пошуми около името му.

3) Azealia Banks

Тя е на 20г. и през септември миналата година съскащите бийтове на парчето 212 привлякоха вниманието на музикалните блогове и радиостанции по света, които твърде вероятно са харесали бързата й рима и смахнат текст поне толкова, колкото и семпъла на Lazy Jay в същата песен. Това не е първото, което сме чували от  Azealia – ранните й изяви са под псевдонима Miss Bank$, а Ladytron семплират Seventheen. Момичето е от Харлем, но е завършила същото училище в Манхатън, което изплю Ал Пачино и Ники Минаж. В момента Azealia работи по дългоочаквания си първи албум с продуцента на Florence + The Machine.

4) Skrillex

Сони Мур (както се казва странно изглеждащият дъбстеп-и-куп-други "артист" Skrillex) е роден в Ел Ей и вече има доста впечатляващ лист със записи, особено за човек на крехките 23г. Хората, първи оказали му влияния са Aphex Twin и The Prodigy и логично - Skrillex привлича вниманието на публиката като вокалист на пост-хардкор банда - From First to Last. С тях издава два албума, но през 2007 решава да направи солова кариера. Няма особен успех до 2010, когато EP-то му "My Name is Skrillex" предизвиква движение около името му (съдба ли?), включително помага за осъществяване на съвместната му работа с момчетата от Korn. Прави ремикси на Лейди Гага, Бруно Марс и The Black Eyed Peas. А ние някак си мислим, че това наистина е само началото.

5) Niki And The Dove

От Густаф Карльоф и Малин Далстрьом се очаква да издадат обидно добър и поразително приятен нов скандинавски поп, което според критици разни, не се е случвало през последните две години. Е, скандинавският поп си има своите особености, които не допадат на всеки, но пък ако сте от другите - послушайте Ники и гълъбчето му.

Топ 5 на BBC си е топ 5 на BBC, обаче не искахме да пропускаме гласуването за "Brand New" музиката през 2012 в лоното на MTV,  което тече в момента. А и сред номинираните има едно-две имена, които заслужават внимание.  Ето част от тях (които скромно, но от сърце одобряваме):

Context

Музиката му може най-кратко да бъде сложена в графа дъбстеп + хип-хоп, но не е само това. Context е повлиян от бристолските Portishead и Massive Attack, но също толкова и от лондонските продуценти като Джеймс Блейк, The Streets и Burial. (Да, той има парче, което се казва "Listening to Burial" – малко озадачаващо като идея, но все пак приятно като резултат). Пичът си работи сам в спалнята, без никакъв бюджет и прави това, което му харесва на самия него. Оказва се, че не е сам в предпочитанията и идеите си за това що е то хубава музика, и ето го тук – в класацията на MTV. Интересно, какво ли още ще извади от джоб, пълен с "влияния", които са ни наистина любими?

Delilah

Тя е на 20 и е от северен Лондон, а музиката е в кръвта й – родителите й са сериозно обвързани със соул и ърбан музиката през 90-те, казват BBC. Макар да не сме сигурни какво точно имат предвид, знаем едно - независимо от конкретната дейност на мама и тати, дъщерята определено има талант. Палома Стоукър (както всъщност се казва Delilah) започва да композира свои собствени парчета на пианото в дома си, а първата си авторска песен тя написва на 12. В момента вече работи по дебютния си албум, а парчетата, които вече познаваме, заслужават внимание – както се казва - добра е. Мацката е една от силните претендентки за дебют на 2012, дори и да не спечели нищо официално, сме убедени, че тепърва ще чуваме за нея.

Lana Del Rey

Самата тя се описва като "гангста" версия на Нанси Синатра, а музиката си определя като холивудски седкор (sadcore). “Домашните” й видеклипове вече се радват на сериозен интерес в youtube и това никак не е странно – освен, че е красива, може да пее и прави музика, която трудно би те оставила ма напълно безразличен. Лана е израснала в Лейк Плейсид, но на 18 решава да се отдаде на амбицията си да бъде певица и заминава за Ню Йорк. Песните й са нещо като микс от любовта й към Дейвид Линч, черно-белите филми от 50-те, Кони Айлънд, хип-хопа и още куп други малки подробности, които в крайна сметка създават нейната запазена марка. „Има нещо прекрасно в битките. Каквито и да са те.”, казва Лана – „В песните си говоря за епични, трагични, ужасни любовни истории. ”. Е, според нас госпожица Дел Рей ще остане в историята като една от онези певици, които всички са чували и са харесвали поне едно нейно парче. На някакъв етап от живота си.

King Charles

Той е необикновен човек. Не изглежда като никой, когото познавате, не мисли като никой, когото познавате и не прави музика, като когото и да било другиго.

Роден и израснал в покрайнините на Лондон, в момента той живее в северозападните му части заедно с най-добрия си приятел. Прекарал е цялата си младост в четене, слушане, мислене и свирене. В момента прави музика, в която се усещат афро-бийт, рокенрол, фолк, хип-хоп и кънтри мотиви. В сърцето на всяка от песните му е веселяшки поп, а по ръбовете им са цветовете на диви, удивителни идеи. Ако се кефите на музика, в която има душа, но е също и за любовта, живота и хората – какви са те и какво правят, ако сте от хората с умове, отворени към магичното, независимо откъде идва то – тогава King Charles със сигурност ще ви допадне. Ако ли не - вижте по-предните ни предложения.