Днес започва Софийският международен панаир на книгата. И тъй като сме сигурни, че ще има за всекиго по нещо, бързаме да ви споделим няколко подбрани акценти от програмата на това книжно пиршество.

Освен много книги - с участието на над 130 български и чуждестранни изложители - всички посетители ще имат шанса да се срещнат с писатели и издатели, както и да станат част от събитията, включени в културната програма.

Каква е тя?


В 18 ч. днес (6.12) във Френски институт – ул. Дякон Игнатий 2 е петото издание на "Поетичен Никулден" под мотото "На върха на щастието няма време". Поетичният празник "София – Париж" е организиран от Федя Филкова и Френския институт в България.

Семинарът "Скандинавските литератури в България" ще представи съвременните скандинавски писани произведения и начините за финансиране на преводи от скандинавски езици на български. Семинарът се организира от Съюза на преводачите в България, Столична библиотека, Асоциация "Българска книга", НУРЛА (Норвежка литература зад граница) и посолствата на Дания, Финландия и Норвегия в България.

В Дискусията на тема "Идва ли краят на книгите" (изд. Ентусиаст) ще участват Любомир Левчев, Леа Коен, Милена Цветкова, Мирослава Кортенска, Милена Фучеджиева и др.

И още: премиерата на две нови книги на Иво Андрич – "За любовта и жените" и "Разкази за особняците и малките хора" (изд. Дамян Яков и изд. Сиела). И двете книги съдържат непубликувани на български език произведения. Събитието е в деня, в който се навършват 50 години от връчването на Нобеловата награда на Иво Андрич. Институт "Сервантес" ще запознае посетителите с новите технологии в преподаването на испански език. Среща с автора и книга с автограф е за почитателите на Георги Господинов – "Физика на тъгата", "Естествен роман", "О, Хенри", "Балади и разпади"; Калин Терзийски – "Има ли кой да ви обича", "Любовта на 35 годишната жена", "Имен ден за добрия човек" (Авторът е носител на европейската награда за литература за 2011 г.); Милен Русков – "Джобна енциклопедия на мистериите", "Захвърлен в природата" и "Възвишение"(изд. Жанет 45).

Книгата на Барак Обама "За вас е песента ми. Писмо до моите дъщери", богато илюстрирана от Лорън Лонг, е предназначена за деца и родители и е от изд. Дамян Яков.

За по-иновативно настроениете ще има демонстрация на "Книга на вълшебствата" от Джим Пайп - първата книга в България с добавена реалност – компютърна програма, която съчетава елементи от реалния и виртуалния свят (изд. Инфодар). За първи път ще бъде представен проект, част от мащабно изследване в детските отдели на 27 Регионални библиотеки в страната ("Аз чета").

Франкофоните ще се зарадват да научат, че фокусът тази година е върху литературата на Франция. В този смисъл от "Френския институт" са позапретнали ръкави и ще представят "Цветята на Зоуи" (изд. Колибри) от младата френска писателка Антония Кер, превърнала се в истинска сензация през миналия литературен сезон във Франция. Освен това ще има лекция на френския философ Милад Дуеи, както и лекция на френския социолог Мишел Мафезоли. Също и уъркшоп, раздаване на автографи, кафе-дебат.

По време на панаира, по традиция, ще бъдат връчени и наградите на Асоциация "Българска книга" за най-добър издателски проект "Бронзов лъв" и наградите на журналистическото жури за проект с най-голяма обществена значимост.

Ето и малко статистика - българските и чуждестранните изложители са над 130, а щандовете им ще бъдат разположени от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. В дните между 6 и11 декември ще имате възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Франция, САЩ, Норвегия, Китай, Испания, Германия, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги "Традуки", която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия.

За по-подробна и пълна програма - проверете на място - в НДК.