Това не е семейна сага, нито любовна история. Това е книга за живота – горчив, сладък, неподправен. В нея всеки може да открие себе си, родителите си, себе си като родител. С изчистения си стил Макгахърн недвусмислено показва, че понятията правилно и грешно, спроведливо и нечестно в семейните взаимотношения често не важат.

Майкъл Моран е мъж, който съчетава в себе си както строгостта на ветеран от гражданската война, така и безмерната любов към семейството. Набожен католик и страстен традиционалист, той е готов на всичко за петте си деца, но заради грубостта и непреодолимия му отказ да му се противопоставят те често не го разбират. Известно равновесие в отношенията им настъпва едва когато Моран довежда в дома им значително по-младата от него Роуз като своя съпруга.

Джон Макгахърн е роден в Дъблин през 1934 г. и израства в Република Ирландия. Завършва учителски институт и известен период от живота си е преподавател, който пише в свободното си време. Постепенно обаче се отдава изцяло на писателската си кариера. Макар че пътува непрекъснато, домът му си остава в графство Литръм, декор в повечето от фабулите на произведенията му. Той е автор на шест високо оценени романа и на четири сборника с разкази, носител е на много литературни награди, включително американски и френски.

Между жени“, романът, който му донесе две отличия, едното от които – на „Айриш таймс“, беше номиниран и за наградата „Букър“. По този роман Би Би Си засне четирисериен телевизионен филм. Произведенията на Джон Макгахърн са включени в многобройни антологии и са преведени на много езици. Настоящото издание е първата негова книга, излизаща на български език. През 2005 г., една година преди смъртта си, Джон Макгахърн получи престижната награда на Културния център на Южния бряг на Темза, съсредоточие на британски културни институти и форум на лондонската литературна общественост.

От ИК Алтера