Март е месецът на „творческия град на киното” София, когато зрителите празнуват своите срещи с филмите на София Филм Фест. Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, включен в класацията на „Variety“ сред Топ 50 на световните фестивали от значение за киноиндустрията, ще се срещне за 22-ра поредна година с вярната си публика и многобройните международни  гости.

Официалното откриване е на 8 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. 

На първа пресконференция организаторите представиха визията на 22-рия София Филм Фест, създадена от творческия екип на DDB Sofia – Аглика Спасова, Йордан Жечев, Васил Петраков. Тя е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 година. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Един от основните партньори на София Филм Фест и София Мийтингс е Филмово студио „Ню Бояна” - едно от водещите киностудия в Европа. Те осигуряват сериозна подкрепа за пазара на копродукции София Мийтингс, като връчват за трета поредна година Голямата награда „Дани Лернер” - Grand Prix за проект от основните секции на бизнес платформата. През 2018 година за първи път наградите ще бъдат две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект; всяка от тях е на стойност 50 000 евро в услуги във Филмово студио „Ню Бояна” и чек на стойност 5 000 евро.

„Ню Бояна”, заедно с B2Y Productions, щe бъдат копродуценти на фестивалните трейлъри. А изненадата е, че няколко млади български режисьори ще приемат предизвикателството да заснемат своя поглед към спортната фестивална тематика през характерни особености на почерка на световно известен режисьор. Очаквайте страхотни  клипове!

Кой филм открива 22-рия София Филм Фест?

Кои ще бъдат филмите в международните конкурси? 

Кои ще бъдат 12-те претендента за Наградата Jameson?

Кои режисьори ще представят лично филмите си в София? 

Кои ще бъдат членовете на международните журита? 

Какви музикални събития сме предвидили?

Какви съвместни събития с културните институти да очаквате?

Има време да научите отговорите на тези и още много други въпроси - до 8 март остават 85 дни, така че очаквайте подробности за фестивала през януари и февруари.