За 19-а поредна година София ще бъде завлядана от магията на киното и нейните създатели през наближаващия месец март. Официалното откриване на тазгодишното издание на Sofia Film Fest е на 5 март с премиерата на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов -"Досието Петров". Филмите победители в конкурсната програма ще бъдат наградени на 14 март.

Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма. Един от специалните акценти в програмата на фестивала в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно българското кино. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно със специалните селекции "10 класически български филма (до 1989)" и "10 филма на новото българско кино (след 1990)".

За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия.

Българската кинолегенда - актьорът Иван Иванов, ще получи Наградата на София за своя принос в родното киноизкуство по време на официалното откриване на фестивала на 5 март.

Ако и вие, като нас, все още сте на вълна "Оскар"-и, трябва да знаете, че в програмата на тазгодишния Sofia Film Fest влизат едни от най-любопитните ленти, които бяха номинирани за тазгодишните награди на Академията.

Родните почитатели на киното ще имат възможност да гледат визуалния шедьовър на Вим Вендерс "Солта на земята", който бе номиниран в категорията за Най-добър документален филм. Победителят в тази категория - CITIZENFOUR, също влиза в програмата на фестивала.

Сред чуждоезичните претенденти за "Оскар" тази година бе естонско-грузинската копродукция "Мандарини" (2014) на Заза Урушадзе, който ще бъде показан на Sofia Film Fest, както и "Тимбукту" (2014) и на режисьора Абдерахман Сисако и "Левиатан" на Андрей Звягинцев, номинирани в същата категория.

Все още Алис Снимка: Sofia Film Fest

Филмите, които донесоха номинации за "Оскар" за Най-добра актриса на Рийз Уидърспуун (Моето приключение в дивото), Марион Котияр (Два дни, една нощ) и победителката в категорията - Джулиан Мур (Все още Алис), също ще бъдат представени пред родните зрители в рамките на Sofia Film Fest.

И тази година фестивалът ще "пътува" до Бургас, Пловдив и Варна.

Билетите за 19-ия Sofia Film Fest са в продажба от днес – 25 февруари. В 5 (пет) от специалните златни кенове с билети за Sofia Film Fest се крие "Златен билет", който дава възможност на притежателя му и негов/неин приятел да бъдат специални гости на фестивала, с достъп до всички прожекции и партита!

Прожекциите са в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дом на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, културен център на СУ "Св. климент Охридски", CINEMA CITY Mall of Sofi, CINE GRAND City Center Sofia и ARENA deluxe Bulgaria Mall. Цените на билетите са 6 и 8 лева.

Пълната програма на Sofia Film Fest и новини за акцентите от програмата му ще намерите на сайта на фестивала.