„Хората не искат да знаят истината. Предпочитат да спят спокойно.” Дали? Отговорите  в новия филм с участието на Дензъл Уошингтън и Райън Рейнолдс.

Да, разбира се – благодарение на Холивуд знаем за ЦРУ повече отколкото за ДС, обаче няма спор, че филмите за тайните агенти, големи конспирации и „националната сигурност” ръка за ръка с вечната с жаждата за лични облаги, са:
а) гаранция за заплетен и точно онова, което наричаме „напрегнат трилър”
б) зрелищни и пълни с престрелки, преследвания и игри на психическа и физическа издръжливост.

Освен това винаги има някой ветеран, който знае повече от всички, нали така? В случая със „Секретна квартира” в ролята на въпросния опитен и разбира се, със съмнителни мотиви агент е Дензъл Уошингтън. Вероятно никой не се съмнява в качеството на изпълнението му, предвид двата му „Оскар”-а и факта, че той е от онези специални актьори, които винаги успяват да изпълнят екрана с присъствието си. Още повече, че Тобин Фрост е роля точно в негов „стил” – сещате се – в повечето филми, в които Дензъл участва - ако не е ФБР, е от ЦРУ, ако не – то тогава е войник, ако и това не е – е обикновено ченге. Най-важното е да има пистолети, престъпления (локални или глобални), суров екшън, НО и вътрешни преживявания, които изискват прилични, ако не и доста сериозни актьорски умения. И като си говорим за добра игра - чудесно му партнира Райън Рейнолдс в ролята на новака агент Мат Уестън, заврян като оперативен кадър в „секретна квартира” някъде в заспалия ЮАР. Е, като всеки нахъсан младок и Мати мечтае да се впусне в „истинската” работа и да бъде назначен някъде, където не се налага да зяпа четири стени, между които в продължение на цяла година не се случва нищо. Както се казва, внимавай какво си пожелаваш – съдбата изпраща в „неговата квартира” задържаната легенда на ЦРУ – държавният изменник Тобин Фрост (да, чичо Дензи), който всъщност сам се е предал, а умниците на водещи позиции в правителствената служба не могат да разберат какви са мотивите му, за да си навлече сам подобен неочакван обрат. Или поне така изглежда на първо четене.
Благодарение на тази случайна съдбовност Мат скача в много дълбокото далеч преди да е готов за игрите по високите етажи, които рефлектират върху всички агенти надолу по веригата. И си печели нов „приятел”- с всички уговорки, произтичащи от жанра на историята. Дензъл прави наистина чудесна роля – врелият и кипял в правителствените игри Тобин винаги има да каже нещо мъдро, а за да е още по-приятно е „царят на психологическите манипулации”, както самите му бивши работодатели твърдят. От другата страна пък е Мат, който тепърва ще се сблъсква с лицемерието и съмнителния морал на тайните служби. Историята малко прилича на онази притча за стария елен и малкото сърненце, но за да разберете какво имам предви, ще трябва да изгледате филма. Под много приятната режисурата на Даниел Еспиноза, този звезден тандем представя екшън 5 звездно изживяване, и ако си падате по подобен тип филми, не го пропускайте.

По кината от 10 февруари. От Форум Филм