Какво ще кажете за един чисто нов фестивал за съвременно изкуство в столицата? И ние сме "за", затова с радост съобщаваме, че първото издание на Sofia Contemporary стартира на 19 октомври и ще продължи до 9 ноември.

Какво е за нас съвременността? Как жителите на София я възприемат, съществуват в нея, участват в нейното създаване? По какъв начин изкуството може да бъде инструмент за осмислянето й? Това са част от въпросите, на които новият фестивал за съвременно изкуство ще търси отговори.

Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е "Сегашно продължително".

Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи.

В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

„Съвременното изкуство не е просто сегмент на днешната култура, а е важен маркер за състоянието на едно общество“, споделя Яра Бубнова, куратор на първото издание на на фестивала.

В българското общество има необходимост от дискусия за „съвременното“. Има необходимост от едно по-добро разбиране на понятието „съвременно“ като процес и от по-адекватно усещане за присъствието на хората във времето, което е само сега и е само тяхно. Времето, което ни е дадено и няма да се повтори, но... може да бъде разтеглено в бъдещето като едно ново глаголно време в българския език - „сегашно продължително”.