„Егмонт” издава „Господарят Батистас и останалото” от Костас Монтис. Това е единственият публикуван роман на прочутия кипърски поет. Историята проследява детството на автора в Кипър и разказите на баба му, с които той израства. Красиви легенди и семейни спомени се преплитат с исторически факти на страниците на книгата.

„Господарят Батистас и останалото” ще излезе на българския пазар на 20 септември, едновременно в хартиен и електронен формат, в превод на Ирена Алексиева. Е-книгата ще може да се закупи в EPUB формат от iBooks Store и Amazon, както и в сайтовете за продажба на електронни книги, базирани у нас като biblio.bg, helikon.bg, mtel.bg/ebook, globulbooks.com, ciela.com и mobilis.bg.


ГОСПОДАРЯТ БАТИСТАС И ОСТАНАЛОТО

Самотата не е опасна.
Опасно е да свикнеш с нея...

Книгата

Омайна приказка за сандъци със златни лири, заключени стаи и скрити в тях позлатени пищови, алени пояси и семейни тайни. Легенда, прошепната в топла лятна вечер на чардака на селска къща. Това е „Господарят Батистас и остналато” и още много повече. Книгата ще отведе читателя в Кипър от началото на 20-и век и преди това. Исторически факти, островни традиции и народни сказания се сливат в романа, нежен спомен за отдавна отминали времена.  

Отзивите

„Господарят Батистас и останалото” е история, написана в проза, но в духа на най-доброто от творчеството на обичания кипърски поет. Отличена с първа награда от National Society of Greek Writers of Cyprus, книгата е преведена на английски, немски и холандски език, а вече и на български. Скоро след издаването й престижното издание World Literature Today нарежда романа сред най-забележителните литературни творби в света.

Авторът

Kостас Монтис (1914-2004) е един от най-прочутите поети и писатели на Кипър. Роден във Фамагуста, завършва право в Атина и през годините работи като генерален секретар на Кипърската търговска камара, а по-късно и като председател на Кипърската организация за туризъм. Същевременно развива активна дейност като издател и редактор на вестници и литературни списания. Автор е на 30 стихосбирки, 5 сборника с разкази, една новела и на романа „Господарят Батистас и останалото”. Носител е на множество награди, сред които Poet Laureate, присъдена от World Academy of Arts. Избран е за член-кореспондент на Гръцката академия на науките и е удостоен със званието почетен доктор на Атинския и на Кипърския университет. През 1999 г. е предложен за Нобелова награда. Официалният сайт на Костас Монтис можете да разгледате тук: http://www.costasmontis.com/