Робот ли е перфектният мъж? Откриването на перфектния мъж е усилие несигурно и древно, колкото алхимията. Точната формула варира според различните култури, епохи и географски ширини, но все пак Идеалният трябва да притежава доброта, чувство за хумор, сила, чувствителност и.. още нещо в определени пропорции. Въпреки безбройните лабораторни анализи и емпирични наблюдения в житейската джунгла, перфектният мъж е фантом, който просто не може да бъде забелязан. 

Но пък всички са чували за него. Той е железен, наистина. Може да те вдигне на ръце в пристъп на романтика, без след това да се оплаква от болки в кръста. Разбира всичко, което му кажеш от първия път. Има удивителната способност веднага да запомня - и не е нужно постоянно да му натякваш да прибере куфарите от морето или да смени крушката в антрето, например. Още с хлопването на вратата познава в какво настроение се прибираш от работа. Не те занимава с глупости, когато не ти се говори. Знае къде са му инструментите и намира точно този ключ, който му трябва.

Той може да реже зеленчуци на еднакви парчета. Действително изключва фурната след точно 70 минути и така спасява вечерята от изгаряне. Може да поправи телевизора, без да му отнеме около 2 месеца и 16 дни. Ще скове чудесна маса за вилата, без да изпие 8 литра бира. Даже ще смени ципа на любимата ти чанта, за да заприлича тя на нова или все едно е излязла изпод сръчните ръце на професионален шивач. 

Стига сме търсили повече, дами. Перфектният е тук. Само че не е човек, а робот. Механични ръце и режещ като бръснач ум - и нищо не може да обърка. Шегата настрана. Ето какво казват група учени, сред които водещият изследовател на изкуствения интелект Дейвид Лейви:

До 2050-а година роботите ще могат да се влюбват в нас! Ще могат, след като невролозите навлязат още по-дълбоко в човешкото съзнание, а програмистите успеят да го възпроизведат чрез определени модели на поведение. Провокирането на емоции у машините не е утопия, нито научна фантастика, а непосредствено близко бъдеще, което всъщност вече ни спохожда. Както въпросните учени твърдят, общуването с андроиди ще бъде новото нормално за човечеството, както телеграмите и телефоните някога, а сега – все по-популярните устройства за т.нар. добавена реалност.

Филми като "Ex Machina" предсказаха колко лесно е човек да се влюби в робот (вярно, че Алисия Викандер е прекрасна). Следващата сексуална революция чука на вратата и ще вкара умни технологии в спалнята. Все по-често четем статии за хуманоидни роботи, които не просто говорят като нас – те приличат на нас. Затова не се учудвайте, когато медии като Financial Times aнализират докъде ще стигне технологичната революция и правят тревожни изводи.

Машините с изкуствен интелект влязоха в индустриалните фабрики. Те извършват дейността на секретари, журналисти, програмисти, лични асистенти, шофьори. Един робот пише последната книга от Game of Thrones, друг асистира в операционна зала, трети поправя окабеляването на 60-етажен небостъргач и опакова спортните стоки, които поръчахте по интернет. След като човекът и роботите могат да работят заедно, тогава защо да не бъдат нещо повече от колеги?

Не знаем дали това ще стане със сигурност, но на 100 процента може да потвърдим, че хората и роботите могат да танцуват заедно – и то доста красиво. 

Имаме възможност да видим един такъв дует тук, в България, при това съвсем скоро. Мястото е Пловдив, датата е 23 септември, поводът е откриването на десетото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Как е възможно изобщо такова нещо да се случи?

Хореографът от Тайван Хуанг Юи е трябвало да стане и програмист, за да приведе промишления робот KUKA и неговите 800 килограма в танцувален режим. Оранжевата машина има много приложения в промишлеността - произвежда луксозни автомобили в Германия, помага на снимачните площадки из Холивуд, пренася огромни тежести с точност до милиметри и шест оси на движение, сглобява домакински уреди и още, и още.

Тайванският артист обаче е открил как да влезе в забранената зона на нейния обсег и да изтръгне неподозирано елегантни движения от металното й тяло, снабдено с изкуствена ръка. Любопитно е да се отбележи, че 1 минута от хореографията на робота отнема около 10 часа фини настройки.

Резултатът вероятно е най-въздействащото превъплъщение на KUKA, защото това грамадно достижение на науката получава главна роля на съвременната сцена.

Изкуство и роботика в едно. Човек от плът и кръв, машина с изкуствен интелект, които не би трябвало да се докосват, се съчетават в най-естественото нещо на света – танцът. Предстои да разберем, че KUKA наистина е перфектен, поне доколкото става дума за танци.

Гледайте "Дует за човек и робот" на 23 септември от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. Спектакълът е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK.