Когато сериозна тема стане основа на лек сюжет с фантастично утопичен привкус...

Когато се захванеш с книга, станала приятно разпространена мания, няма как да минеш с екранизация само на първата й част. Затова след “Игрите на глада” на Гари Рос и запознанството на публиката с една от най-бойните и харизматични героини в тийн жанра - Катнис Евърдийн, следва нейното символично “Възпламеняване”. Този път режисьор е Франсис Лоурънс, който добавя доза драматичност на лентата и акцентира върху параноята, последваща “оцеляването почти по чудо”.

Припомнете си предната част >>

 

В “Игрите на глада: Възпламеняване” Катнис, която в предния епизод спечели “риалити формата” и успя да промени правилата - спаси влюбения в нея Пийта Меларк, отново е изправена пред предизвикателство с потенциално фатални резултати. Бойната мацка с точен мерник и много стрели в кобура, се разкъсва между статута си на риалити звезда, леко измислената любовна история, която с Пийта трябва да поддържат и факта, че нищо от това не спасява “Район 12” и близките й от тормоза на “Капитола”. Още повече, че предстоят юбилейните “Игри на глада”, в които всички най-зли победители от предни издания, ще се борят до последния оцелял. Междувременно нейният ефирно известен бунт се оказва вдъхновение за зараждащите се бунтовнически движения - отговорност, която Катнис изобщо не е искала…

 

Повече за романа от Сюзан Колинс >>

 

За лидерите по неволя и за общото срещу частното благо

 

Ввсъщност колкото и да е измислена и в някакъв смисъл - по младежки наивна, тази история използва по доста удачен и адекватен начин съвсем реалните теми за потисничеството на управляващите, за ролята на телевизията в играта на власт и за битките срещу статуквото, задушени от страха. На всичкото отгоре този някак актуален сюжет се разиграва от доста приятни актьори - Лиъм Хемсуърт, Уди Харелсън, Доналд Съдърланд и Дженифър Лорънс, разбира се. Извън това - както с повечето филми за тийнейджъри, образите не са особено добре развити, дълбоките емоции са извадени на плитко, но този път любовта с главно "Л" отстъпва важност на самосъхранението, което всъщност възпламенява всички останали.

Как? Разберете по кината от 22 ноември 2013 г.

Разгледайте как изглеждаше Дженифър Лорънс на премиерата на филма >>

От Форум Филм България