"Повечето сценарии са замислени и написани много слабо. Трябва да променим това", е мнението на Карл Дерик след 26 години опит в кино и ТВ индустрията. София е най-новата спирка от кръстоносния му поход срещу посредствено разказаните истории, където ще се проведе първият му семинар по творческо писане за кино.

Карл Дерик е работил като специалист по грим и специални ефекти, бил е режисьор на втори снимачен екип, фотограф, музикант и скулптор. Работил е по множество заглавия, включително филмите от поредицата “Хари Потър”, “Гладиатор”, “Мумията се завръща”, “Братя Грим”, “007 Златното око”, “Гордост и предразсъдъци и зомбита”. 

От 12 години работи като "хирург на сценарии". Продуцентските къщи търсят помощта му за сценарии, които се нуждаят от подобрения. В момента работи по два свои собствени проекта – бюджетен британски свръхестествен трилър и мултимилионна научнофантастична продукция.

Дерик идва в София за двудневен семинар за писане на сценарии, по време на който ще предаде всички ключови знания, натрупани през дългата му кариера. От презентациите гостите ще научат как да постигнат добър ритъм за своята история, как да изберат героите си, какви са ключовите елементи на добрия диалог и още много детайли от процеса.

"Предимство на България е фактът, че тук идват множество международни продукции, с които младите кино-професионалисти могат да натрупат опит. Смятам, обаче, че уменията за изграждане на завладяващи истории и създаване на реалистични герои се простират отвъд тясното приложение на сценария", обяснява Дерик. 

Семинарът "The Write Stuff" ще се проведе на 2 и 3 декември в "DaDa Cultural Bar" на столичната ул. "Героги Бенковски" 10. Местата са ограничени, а до 25 ноември е активна преференциална цена за регистрация от 39 лв.