Катерина Креовска е млад съвременен художник, който твърди, че духовното е от особена важност за изкуството й, като в ортодоксален план то намира изражение в рисуването на икони, почитайки всички правила на канона. В същото време, богатството на човешките преживявания намира своя отпечатък в изобразителното й изкуство, където душата е поле за сблъсък между доброто и злото. По време на професионалния си път е реализирала редица проекти свързани с илюстрации за печатни издания и модни къщи, но голямата й страст остава за платното. Предстои откриването на самостоятелната й изложба живопис – „Пробуждане”, а преди това ние решихме да й зададем няколко въпроса:

Представи с няколко думи „Пробуждане”?
Ако мога да си позволя да перифразирам изказване на популярен американски художник - Джаксън Полък, съвременното изкуство е отражение на вътрешния свят и преживяванията на твореца. В този контекст зад моите картини стоят аз, моите емоции, моят свят, който се променя заедно с мен и който искам да споделя със зрителя. Това не означава, че гледайки моите картини, очаквам зрителят да преживява моите чувства. Надявам се да провокирам гледащия да открие свои собствени светове. А удовлетворение получавам, когато разбера, че съм успяла да провокирам тези светове. Настоящата изложба, разбира се има повод и той е една значима промяна в моя мироглед, ценности и морал, израстване и поглед на света с други очи.

Разкажи повече за себе си и за работата си?
Аз съм много позитивен и оптимистично настроен човек. Картините ми не винаги изразяват такъв тип емоции - в много случаи те са насочени към по-дълбоки емоционални състояния, впечатления, които съм натрупала чрез наблюдение на околния свят и мои лични изживявания. Далеч съм от мисълта да променям хората, но се радвам, когато разбера, че съм дала основание да се замислят. Затова и не се ограничавам в изразните си средства, благодарение на тях в изкуството можеш да постигнеш всичко, за разлика от реалния живот. 

Какво те вдъхновява – в твоя живот и кои артисти са ти оказали най-голямо влияние?
Вдъхновява ме усещането за нещо по-различно, животът ни е улисан в рутината на ежедневието. Човек трябва да намира своите бягства от монотонността и да се развива не само на интелектуално, но и емоционално равнище. Вдъхновяват ме силните преживявания, които понякога сме склонни да подтискаме, но аз винаги се стремя да ги изразя в картините си. Трудно ми е да посоча едно или две имена, които да кажа, че са повлияли на моето изкуство. От малка гледам всичко, майка ми ме е водила по изложби и театри от съвсем ранна възраст. Разбира се, имам предпочитания към различни течения в изобразителното изкуство и артисти - Дали, Вазарели, Ешер и много други. Но това не означава, че рисувам или се стремя да рисувам като тях, напротив - влиянието върху мен е основа за изграждане на култура на наблюдение и от там - откриване на лично мои начини на себеизразразяване.

Доброто или злото – кое е по-добрият мотиватор в изкуството, което създаваш?
Зло в картините ми няма, както казах аз съм изключително позитивен и морален човек. В картините ми, обаче, има метафори на лошата страна на живота, символи, чието присъствие се изразява в своеобразни прозрения и катарзис, от които изходът е с положителен знак. Светлина в края на тунела! Доброто е съзидателната сила в живота и метафорите, ползвани в картините ми, са инструментите, които ни позволяват да направим разликата.

Жената в изкуството ....
Жената е прекрасно създание, симпатизирам й! Тя любопитна, многопластова, противоречива, променяща се и търсеща.

Заповяйдате да разгледате картините от 23.10 до 10.11.2012 октомври в галерия
Амарте. Повече за Катерина - тук