ТИШИНАВТИКАТА е заглавието на серия от сетивни концерти - нов жанр, смесващ театъра и музиката в едно необичайно преживяване. Това е концерт с театрално предверие, концерт с уникална, възникваща на момента, дълбока музика и публика, която преминава през предварително сетивно-театрално пътуване с цел да утихне, да изостри сетивата си и да се потопи в едно фино измерение преди срещата си с Тишината. Сетивните концерти имат театрален елемент, въвличат публиката в история, в преживяване, правят я съучастник на произведение на изкуството, което възниква тук и сега.

ТИШИНАВТИКАТА е наука-изкуство, което изследва тишината буквално. Достатъчно е да се откажеш от използването на думите и да ограничиш зрението си за известно време, за да могат останалите ти сетива да започнат да чертаят контурите на една неподозирана реалност. Реалност, която свива или разтяга време-пространството, в която се раждат видения, интуиции и прозрения. Реалност надхвърляща възприятията на сетивата, ограничена единствено от границите на твоето въображение. 

В проекта ТИШИНАВТИКА участва музикалната формация Shamani TRIO - виртуозният ромски цигулар Венци Такев, световния бийт бокс шампион Skiller и музикалният експериментатор Balkan Scientist. Музиката им е хипнотична, случваща се на момента, нетрадиционна, еклектична, шаманска. Музика-пътуване с дълбока тишина и празно пространство в себе си.



Публиката-участник в този своеобразен ритуал прекарва по-голяма част от времето със затворени очи като преминава през театрално-сетивното предверие, което провокира всичките й сетива (обоняние, осезание, вкус, слух и зрение), за да се забави, да утихне и да намери път, отвеждащ към тишината. Сетивен концерт, отвъд вербалната комуникация, при който тялото се оставя да си почине, а съзнанието поема по вълните на звуци, които отвеждат далеч…

ТИШИНАВТИКАТА е серия от сетивни концерти, създадени като копродукция между Института за изследване на Тишината и Театър на сетивата София. Стартът е от 19 ч. на 14 ноември (вторник) в Музей за съвременно изкуство - Софийски арсенал (бул. Черни връх 2).
Цената на билета е 30 лв., като местата са ограничени до 30 души, затова е необходима предварителна резервация и закупуване на билет.