Жените в изкуството не са случайно явление, а мощна приливна вълна. Затова като че ли беше време за фестивал, на който тайфуните с нежни имена да покажат красотите, които творят с ръце и със сърце.

Първият фестивал на жените в изкуствата SWAN в България ще се проведе от 6 до 10 април 2011 г. в Центъра за култура и дебат "Червената къща". Над 25 представителки на съвременното българско изкуство ще се включат в събитието. То се организира от фондация "Арт Нова" по повод SWAN Day (Support Women in Arts Now Day).

По време на Първия фестивал на жените в изкуствата SWAN  в България ще бъдат проведени 10 изложби, пърформънси, уъркошпове, прожекции на филми, концерти, модни дефилета и дискусии. Целта на организаторите е да представят изкуството на българските жени в неговото изненадващо и специфично разнообразие на форми, подходи, идеи и начини на изразяване.

Тема на фестивала ще бъде борбата с насилието над жените и превенцията на този проблем. По този повод събитията в "Червената къща" ще бъдат обединени от мотото "Код червено". Темата за насилието над жените, необходимостта да говорим за нея и възможностите за справяне с проблема, ще бъдат дискутирани от най-влиятелните съвременни български жени. 

Част от участниците в Първия фестивал на жените в изкуствата SWAN са Екатерина Хаджи (арт грим), Златка Тимонова (хореограф народни танци), Лена Захариева (hand-made картички, опаковки, декорации), Нина Колева (картини на стъкло), Таня Евтимова (актриса, режисьор), Мая Дългъчева (писателка), Деси Димова (композитор, музикант), Вера Петкова (фотограф), Боряна Янкова (хореограф Lady Style Hip Hop), Ана (лате арт), Надя Петрова (уъркшоп здравословно готвене) и много други.

Фестивалът се организира с подкрепата на Столична община, под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова.

История на фестивала по света

През 2011 г.  SWAN Day в световен план ще се отбележи за четвърти път. В първите три години от съществеването на деня са регистрирани над 500 SWAN Day събития в 14 страни от 4 континента. SWAN Day помага на хората да си представят какъв би бил светът, ако изкуствата и перспективите на жените бъдат напълно интегрирани в нашия живот. Дългосрочната цел на SWAN Day е да вдъхнови общствата по света да намерят нови начини да оценят и подкрепят жените в изкуствата като основен елемент от гражданското планиране.