Световноизвестният дресьор и рехабилитатор на кучета Сизър Милан ни дава нов поглед върху философията си – позитивния ефект, който имат кучетата върху своите собственици. „Говорещият с кучета“ за пръв път споделя лични истории от стотиците си срещи с невероятни животни и жизненоважните уроци, които е научил чрез общуването си с тях. Книгата съдържа изключително любопитни примери от любимците на звездните му клиенти като Кеша, Уитни Къмингс и Джейда Пинкет-Смит, а стоплящите сърцето разкази имат за цел да покажат на читателите как отношенията между хората и техните четириноги приятели могат да изкарат на преден план най-доброто във всеки от нас.

Самият Милан споделя: „През последните десет години съм написал шест книги за поведението на кучетата и почти всички са бестселъри на New York Times. В тях са описани историите на животните, на които съм помогнал с рехабилитация през годините, и техниките, които съм използвал. В тези книги аз бях учителят. Но в „Уроци от глутницата“ кучетата не са ученици, а учители. Наши учители. Ще споделя за пръв път някои от най-важните уроци, които съм научил от кучетата в своя живот.“

За авторите

Сизър Милан е самоук дресьор и рехабилитатор на кучета. Известен е най-вече с хитовото си предаване „Говорещият с кучета“ по Nat Geo People и National Geographic Channel, което се излъчва между 2004 и 2012 г. в над 80 страни по света. Преди да започне кариерата му като телевизионен водещ, Сизър работи най-вече в сферата на медицината, откривайки Център за рехабилитация на кучета в Лос Анджелис (който по-късно се мести в Калифорния) и кучешка клиника във Флорида. Освен че води лекции и работи с нестабилни животни, той създава и проекта Pack – организация с идеална цел за спасяване, рехабилитация и намиране на дом на кучета. Живее в Санта Кларита с шестте си кучета.

Първите три (от общо шест) книги на Милан, включващи „Кратък наръчник за щастливо куче“, издадена на български през 2013 г., са бестселъри на New York Times и са продадени в над два милиона екземпляра в световен мащаб.

Специалистът в комуникацията с кучета ще гостува в София със своето образователно и забавно шоу на живо, в което ще сподели уникални техники за създаване на балансирана и спокойна връзка между стопаните и техните любимци. Европейската обиколка на „Говорещия с кучета“ през март 2017 г. включва само 15 дати в 10 държави и България попада сред тях. Събитието на 23 март ще се състои в зала Арена Армеец, а за демонстрациите у нас е проведен специален подбор на български кучета.

Мелиса Джо Пелтие е изпълнителен продуцент на номинираното за „Еми“ предаване на National Geographic Channel „Говорещият с кучета“, както и съавтор на пет предишни бестселъра на New York Times от Милан и три други книги. Също така е отличен с „Еми“ телевизионен и филмов сценарист, режисьор и продуцент с над 50 национални и международни награди. Първият ѝ роман за шоубизнеса „Булевард „Реалност“ е определен от „Къркъс Ревю“ за една от най-добрите книги от независими издатели за 2013 г. Пелтие живее в Ню Йорк със съпруга си и кръстоската на питбул Франи.

Снимка: Егмонт

Въведение: Запознай се с новите си учители

Затвори очи заедно с мен. Само за миг. Затвори ги и си представи ден, който протича така:
Птиците чуруликат навън, когато се събуждаш с изгрева на слънцето – нямаш нужда от будилник, който да ти казва кога да започнеш деня си. В мига, в който слънчевите лъчи докоснат очите ти, се изпълваш със смесица от вълнение, радост и очакване. Правиш упражнения по йога, разтягаш и загряваш всеки мускул от тялото си, преди да излезеш навън.

Разхождаш се из квартала и се наслаждаваш на доброто си здраве, използваш всеки миг да дишаш чист въздух, около теб се носи уханието на цветя, трева и дървета. Въпреки че всеки ден минаваш по този маршрут, той ти доставя удоволствие така, сякаш вървиш по него за пръв път. Виждаш приятелите и съседите си и се спираш да ги поздравиш сърдечно, те също те приветстват. И те като теб се вълнуват от предстоящия ден.

Когато се прибираш за закуска, семейството ти те очаква. Поздравяваш ги с дори по-голяма радост и безкрайна любов, отколкото си показал на съседите. Прегръщаш ги, целуваш ги и им казваш колко много ги обичаш и цениш, след което всички заедно се втурвате на двора, за да отпразнувате щастливи поредния ден, в който ще сте заедно. Така протича всяка твоя сутрин – защото какъв е смисълът на живота, ако не да споделяш невероятното усещане за чудо и благодарност с хората, които обичаш най-много?

Време е да отидеш на работа и го правиш изпълнен с радостно очакване – обичаш професията си! Вдъхва ти гордост и самоуважение. Поздравяваш сърдечно всичките си колеги. Макар те да изглеждат различно от теб – с различен ръст и тегло, цвят на кожата, раса, религия, – осъзнаваш, че принадлежите към един и същи вид и сте водени от обща цел. Уважаваш хората, с които работиш, от онези с най-черната работа до управителя на фирмата. И дори той също като теб приема околните. Философията на компанията е, че всеки има съществен принос в работата на фирмата и трябва да получава справедлив дял от печалбата.

От време на време имаш разногласия с колеги. Те може да имат нещо, което ти искаш, или да не одобряваш действията им. Но не си забивате нож в гърба – няма тайни заговори, нито шушукане в почивките. Не – когато не си съгласен с колегите си, веднага казваш какво мислиш, дори това да доведе до кратко спречкване. Всичко ще свърши за броени минути, проблемът ще бъде решен и ще продължиш деня си без озлобление и яд.

Звучи като съвършен свят, нали? И вероятно невъзможен – прилича на градска легенда.

Но не трябва непременно да е така. Сценарият, който току-що нахвърлях, е моментна снимка, показваща какъв би могъл да бъде животът, ако хората подхождаха към него като кучетата.

Те ни показват какви бихме могли да бъдем, ако даваме най-доброто от себе си.
През последните десет години съм написал шест книги за поведението на кучетата и почти всички са бестселъри на New York Times. В тях са описани историите на животните, на които съм помогнал с рехабилитация през годините, и техниките, които съм използвал. В тези книги аз бях учителят. Но в настоящата кучетата не са ученици, а учители. Наши учители. На страниците, които следват, ще споделя за пръв път някои от най-важните уроци, които съм научил от кучетата в моя живот.

Те са пред погледа ни всеки ден, с всяко свое действие ни показват по-добър начин на живот. Твърде често не им обръщаме внимание. Приемаме ги за даденост, мислим, че знаем много повече от тях, и сме убедени, че можем да ги научим на много повече неща, отколкото те – нас.

Всъщност влагаме огромно количество енергия, като се опитваме животните ни да заприличат повече на нас! Учим ги да разбират езика ни – често дори без да си правим труда да овладеем техния. Учим ги да сядат, да стават, да идват и да ни следват за наше удобство, а не за тяхно. Глезим ги като деца (макар че изобщо не се интересуват кой има най-хубавите играчки) и ги обличаме в дизайнерски дрехи (въпреки че нехаят за модата).

Всичко това за мен е безсмислено. Учим кучетата си да се държат като нас, въпреки че много от нас срещат трудности да създадат щастлива връзка с представители на собствения си вид. Кучетата по природа са устроени да ценят качества като честта, уважението, спазването на ритуалите, състраданието, искреността, доверието и предаността. Те интуитивно разбират колко са важни йерархията в глутницата и взаимноизгодните отношения. Така че вместо да ги учим на онова, което си мислим, че трябва да усвоят от нас, защо не се възползваме от възможността да научим нещо от тях?

Пиша тази книга, защото смятам, че е време да започнем да възприемаме кучетата си като наши учители. Те притежават всички качества, които искаме да притежаваме, но които като че ли никога не добиваме. Всеки ден от живота си те живеят според етичния кодекс, към който хората само се стремят. И съм убеден, че често ни разбират по-добре, отколкото се разбираме ние самите.

Сократ е казал: „Опознай себе си“. Предлагам собствен вариант на тази мисъл: ако искаш да опознаеш себе си, опознай кучето си! В известен смисъл то те познава по-добре, отколкото повечето хора в живота ти. Познава навиците ти. Разбира как да тълкува жестовете и емоциите ти – вероятно по-добре от самия теб. Разкрива скритите ти подсъзнателни мисли и е огледало на най-съкровеното в душата ти.