Дебютният роман на Велина Минкова е оригинален опит да разкаже по забавен, остроумен и интелигентен начин още неразказаната ни нова история. Той непрекъснато изпитва границите, отмества ги чрез деликатна ирония и парадоксални езикови пробиви - една игра на двусмислието, в която, ако пожелае, може да бъде включен и самият читател.   

Книгата

Съществува ли зелена амеба и възможна ли е връзката й с химическия молив в свят, бил той и условен? Да, възможна е, когато този свят е видян през обектива на една дисциплинирана ученичка, която силно желае да е и активна пионерка; когато времето е лятото на 1989, а мястото – международен пионерски лагер в Корея (Северна Корея).

С тези две метафори и с поръчението да напише доклад за преживяното в лагера започва разказът (дневник) на Александра за пътуването й от социалистическа София, през далечната "братска страна" до... Прехода. Това е пътуване не само през различни пластове на пространството, но и на времето, пародаксално раздвоени между идеологическите привидности, ритуалните симулации и наивитета на едно първично, неопосредено световъзприемане. А светът в този дневник е представен като "калейдоскоп", където свободно и абсурдно в своята безпроблемност съжителстват Мадона и химните за Ким Ир Сен, Бийтълс и младежките социалистически фестивали, пионерските униформи и тениските със западни надписи, Детската асамблея и любимата баба, която прави вкусни туршии, СССР, КНДР и любопитни американци, задръстен френски тийнейджър и възторжени до полуда от своя "велик вожд" корейски деца... Това е свят, който сякаш безконфликтно съществува и като затворен в грандиозни наизустени клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между "отчетния" ДОКЛАД  за "северното лят" на пионерката активистка и сбирките след училище около "Кравай", между червеното и синьото на химическия молив...      

Авторът

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва Kалифорнийския университет (UCLA) с бакалавърска степен по английски език и литература. Има магистърска степен по европейски науки от Амстердамския университет. Със свои разкази участва в програмата "Творческо писане на проза" към UCLA. Новелата й "Iodine" излиза в четири поредни броя на списание Split Peas; разказът й "The Old Woman" печели литературната награда "Harry Kurnitz", връчвана на автори, чийто роден език не е английският. През 2001 г. е издаден сборникът й с разкази "Red Shorts" (издателство "Колибри"). Велина Минкова е член на Съюза на преводачите в България. Живее в Париж, където преподава английски език и литература. "Докладът на зелената амеба за химическия молив" е първият й роман.