В "Очаквай неочакваното" няма нищо чак толкова изненадващо, но за сметка на това често повтаряните на кино житейски ситуации и герои са оплетени по приятен начин в една обща картина, която всеки би могъл да види около себе си. Стига да се вгледа... без много да задълбава, разбира се.

Темата за майчинството и промените, които настъпват в живота на двойките, щом се появи идеята за един малък „вас двамата” хич не е нова, но пък интерпретациите й в киното не са една и две. „Очаквай неочакваното” е поредната лента, която се занимава с тези "всевечни" въпроси, но пък е симпатичен, лек и забавен филм, в който се изявяват класически за романтично-комедийния жанр актьори – „Ах, тази Мери” Камерън Диас, певицата Дженифър Лопес, човекът-физиономия Бен Фалкон, комедиантът Крис Рок, иначе обектът на плетеница от клюки Чейс Крофърд и още доста други. Всички те и под зоркото око на режисьора Кърк Джоунс слагат "бременните" майчински костюми и угрижените физиономии тип "о, ще бъда.... татко?! Ами, сега?!", за да екранизират първата книга от една от най-продаваните поредици за бъдещи родители в САЩ. Да, името на романа е същото, а ако ви се дочете след като гледате филма, писателката се казва Хайди Мъркоф.
Като роман, превърнал се в "наръчник" за толкова семейства, се очаква в него да се срещат най-различни типове герои, за да можете да се разпознаете все в някой от тях. Екранизацията на "Очаквай неочакваното" не отстъпва на книгата и в нея всеки от "участниците" е в своя си "филм", взаимоотношения и цели, а компромисите, които му се налага да прави, не са съвсем същите като тези, които правят останалите. На пръв поглед. За да не съм голословна - малко повече за персонажите, при това - съвсем накратко: докате гледате, ще се срещнете с истеричната и отдадена "само майка" (Елизабет Банкс), която идеализира бременността до момента, в който не се сблъсква с другата страна на монетата, наречена "износвам бебе" - да, именно - онази жена, която смята, че трябва да сияеш, когато очакваш дете, но вместо това не може да се справи с подутите си стъпала, болките в кръста и хормоналната буря в тялото си. С упорство, достойно за възхищение, тя продължава да бъде все толкова захаросана, че чак не ти се вярва.
Там обаче е и работохоличката, личен треньор със собствено телевизионно шоу (Диас), която живее под постоянен стрес и продължава да работи дори и в последните дни на бременността си. Героинята на Камерън - Джулс, не желае да прави компромиси, нито пък детето да променя по какъвто и да било начин заетия й график. Ще се запознаете и с двама младежи (Ана Кендрик и Чейс Крофърд), които случайно "правят белята", без дори "да са били на истинска среща"... Няма как и без фотографката Холи (Лопес в съвсем нелошо изпълнение), която не може да има деца и затова най-съкровената й мечта е да осинови, въпреки че съпругът й Алекс (Родриго Санторо) май не е много готов за тази крачка...
И още: има си я и групата на "пичовете" - татковци, които ползват разходките на бебетата си в парка, за да "отпуснат" парата и да се намрънкат от съдбата си, има я и връзката между много по-възрастния мъж (Денис Куейд) и младата "лолитка"( Бруклин Декър), състезанието между син и баща, усилията, които партньорите полагат, за да се напаснат един към друг в новата ситуация... В този филм са разгледани всякакви възможни конфигурации, характери и житейски ситуации, които могат да се случат на всеки, но без ни грам излишен мелодраматизъм, а вместо това - през призмата на смешното и забавното.

Всъщност "Очаквай неочакваното" е много непретенциозен и не блести с някакви особено забележителни актьорски/режисьорски умения или пък - с оригиналност, но при него не е и нужно. Защото показва простички неща по същия начин, с щипка класически американски хумор отгоре.

По кината.