Неотдавна четох статия с име „Омръзна ми да се преструвам: Не разбирам съвременното изкуство”. В нея авторът накратко обяснява, че е завършил специалност, която предполага да е в час с новото в света на визуалната креативност, но не може да разбере защо всички са толкова лицемерни и „ценят” неща, които очевидно нямат кой знае каква стойност – прожекция на видео, в което една жена кара колело в близък план и нищо друго не се случва?! Гола стена с една червена точка по средата (Токио, здравей, здравей)?!... Разбирате за какво става дума. Статията беше украсена с доста снимков материал от разни изложби и „хепънинги”, на които момчето ходи редовно поради естеството на работата си и коментира тип „Тези двамата прекарват поне 3 минути в съсредоточено зяпане и анализиране на най-обикновена снимка на жена в полето, която иначе просто биха подминали, ако бяха видели в албума на майка си.”

Това може и да изглежда като най-обикновен опит "да наплюем, за да ни харесат", обаче в случая и според мен, авторът има съвсем рационално и пълно право да си прави каквито си иска самопризнания, да не харесва кухото оригиналничене на групи хора, водещи безсмислени, но информационно подплатени "арт" разговори - широко разпространена диагноза в някои по-претенциозни среди. И да иска да се разграничи от интереса към нечие изкуство, повдигнато на гирите на обикновената поза...
Естествено (и за мое, и вероятно - и за негово щастие) има доста изключения, които възвръщат вярата в човечешката раса и показват, че не сме си изчерпали "тока" като стар акумулатор на "ЗАЗ"-ка. Сетих се за тaзи статия, защото за разлика от моделите на съветските автомобили, в изкуството има доста широко разнообразие – материалите, с които съвременните артисти работят са всякакви, а така също и техниките, които прилагат за създаването на поредния нов хит. Или пък за нещата, които са истински интересни, защото нямат претенции да са нещо повече от това, което са. Например? Работата на Кейти Алвес (Katie Alves). Тя е канадка, на 22 е и рисува върху… женски клепачи. Най-често използва популярни приказки и Дисни герои и пейзажи, които интерпретира по свой собствен начин.

Гримът не е истинско изкуство ли? Аха, аха:
Красавицата и звярът
Феи
Цар лъв
The Nyan Cat


Разцъкайте снимките горе, за да видите и нея, и още малко от нещата й.