Майк (Джеси Айзенбърг, който изигра Марк Зукърбърг в "Социалната мрежа") е кротък мързеливец в провинциално градче. Работи в супера, обича да рисува и има красива приятелка на име Фийби (Кристен Стюарт – "Здрач").

Оказва се обаче, че в миналото Майк е обучен от ЦРУ да бъде машина за убиване. След това е върнат в реалния живот като "спящ" агент, който може да бъде "активиран" с изричането на определени реплики. Разбира се, един ден в магазина влиза жена с ледено излъчване, която казва точните думи и агентът в Майк се пробужда. Той убива двама агенти с помощта на лъжица и чаша горещи нудъли, след което започва големият екшън, в който на Майк не му остава време да предложи брак на Фийби.

Действието се развива в Западна Вирджиния, но филмът е заснет в Луизиана. И тъй като Луизиана е твърде равнинен щат, хълмът зад магазина е добавен дигитално. За любознателните ще добавим още един факт – "Ултра напушен агент" (American Ultra) е вторият съвместен филм на Джеси Айзенбърг и Кристен Стюарт след "Щуротии в лунапарка" (2009), а в момента двамата се снимат и в новия проект на Уди Алън.

Филмът не е нещо невиждано, а за добрата игра на Джеси трябва да благодарим на братовчед му Ендрю. Актьорът е живял при него, за да се подготви за ролята и споделя в интервю, че от него се е научил как да говори и ходи като истински напушеняк.

95-минутният "Ултра напушен агент" е в кината от 21 август 2015 г.