"Недей! Аз сама!" ("Не надо! Я сама.")  - това е съдържанието на най-оригиналното произведение, отличено в Екатеринбург. Нарича се "Роман без заглавие" и е на писателя Владимир Блинов. Творбата на Блинов се състои само от едно изречение, което ни позволява да публикуваме в тази статия цял един роман! Удивително, нали?!

Какво се е случило можем само да гадаем. Например - ТОЙ й предлага да бутне вместо нея стола, докато тя си слага въжето, тя обаче държи сама да го кипичне с кокетно извиване на глезена; ТОЙ иска да бърка вместо нея лимоновия крем за тортата, за да не стане на бучки, ТЯ обаче никак не вярва в кулинарните му способности, ТОЙ иска да забърше два шамара на наглеца, който я е бутнал в магазина, ТЯ разчита на собствените си ритници...

Определението най-кратък роман всъщност се оказа доста разтегливо. Появяват се въпроси - това наистина ли е роман или спада към друг литературен жанр, кой решава, че това е най-кратката форма, кой брои букви, символи и т. н. Ето тук се е появил въпросът относно жанровата принадлежност, защото някои от издателите го определят не като роман, а като новела, или дори новелета.

Според Кратък литературен речник определението за роман звучи така:
"Епичен вид, разгърнато повествование в проза със сравнително голям брой герои и широта във времето. Изобразява сложно преплетени човешки съдби, драматични конфликти на главните герои с обществото и др. "

Ако следваме тези общи щрихи, награденото произведение на Владимир Блинов не е роман, защото големият брой герои всъщност се свеждат само до двама. Вярно е, че учителят ми по математика твърдеше, че две жени и една гъска могат да направят пазар, но въпреки неговите мъдри слова, си мисля, че двама (колкото са георите в книгата) не са голям брой. Широтата във времето също е под въпрос. Тук става дума за диалог, развил се (тук засичам по часовник и произнасям отчетливо думите на руски) за 2 секунди. Вярно за някои 19 ч може да е ракиено време, а за една муха еднодневка да е краят на живота й, но си мисля, че две секунди не са широта във времето. Другите критерии обаче са плътно покрити - сложно преплетени човешки съдби и драматичен конфликт на главните герои.

А е то и други кратки романи:
"Продава се: бебешки обувки, необувани." Хемингуей (това според него била най-добрата му творба)
„Последният човек на Земята седеше сам в една стая. На вратата се почука…”/"Почукване” на Фредерик Браун (1953)
„Ако Ева не можеше да зачене..." Едуард Уелън
"Когато той се събуди, динозавърът беше още там." / "Динозавър" на Аугусто Монтеросо