Дизайнът е навсякъде и в дните между 10 и 18 юни ще научим още много интересни неща за ролята му в живота ни.

Участниците в поредното издание на "Sofia Design Week 2011" ще представят най-новото във всяка една сфера на дизайна: графичен, визуален, продуктов, индустриален, интериорен, моден, кулинарен, музикален, мебелен, типография и дори такъв, който все още няма своето определение. Поканените лектори пък са хората, които определят развитието на съвременния дизайн и задават световните тенденции в тази област.
Двудневният лекционен Форум, който ще се проведе на 11 и 12 юни, ще представи водещите световни и български дизайнери. И ако се чудите кои са тези хора, бързаме да ви кажем:
Сред най-очакваните и известни лектори тази година е Константин Грчич, основател на "Konstantin Grcic Industrial Design", Mюнхен и един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света. Той ще говори за връзката между дизайнер-производител-потребител и за това как се прави дизайн за хора, които не разбират от дизайн. Стилът му се разпознава  по изключителната прецизност и перфекционизъм, в комбинация с леко загатнато чувство за хумор. Негови творения са селектиран през 2007 г. в изложбата “25/25 Celebrating 25 Years of Design” на лондонския Design Museum. В постоянната колекция на Музея за модерно изкуство (MoMA) в Ню Йорк са столът и табуретката 360°.

Матали Красе пък е едно от най-ярките явления в интериорния и графичен дизайн през последните 20 години. Малко след като печели парижката „Голяма награда за дизайн” през 1997, основава собствено студио. Оттогава тя упражнява магията си в редица сфери – от сценография през интериори и архитектура, до графичен дизайн и изкуства. Един от най-известните й проекти e цялостната необикновена концепция на Hi-Hôtel в Ница. Всяка от неговите 36 стаи буквално предлага различна логика на живот.

Джерърд Сейнт, създателят и творчески директор на консултантската агенция "Big Active", Лондон често е определян като факир в музикалния дизайн. Той ще говори на тема какво е музикален дизайн, като едновременно с това ще бъде представена и изложба с най-известните и добри плакати на Big Active. Друг гениален дизайнер, който също пристига с изложба, е авторът на най-известните корици на издателство Penguin – Дейвид Пиърсън.

Българското участие в лекционнния Форум на "Sofia Design Week 2011" също е на световно ниво. Владимир Каралеев, който живее в Берлин, наскоро бе обявен от "The Guardian" като една от звездите на съвременната берлинска модна сцена. Най-перспективният български моден дизайнер ще представи последните световни тенденции в бранша, както и своите виждания за създаването на стилен дизайн, силно повлияни от съвременното изкуство, нестандартната обработка на материали и противопоставянето на традиционните форми и силуети.

Десислава Вaрджиева-Екарт е графичен дизайнер и визуален артист на свободна практика. Възпитаник е на Националната художествена академия в София и Училището по визуални изкуствa в Лайпциг, където в момента преподава дизайн и типография. Участието й в "Sofia Design Week" ще бъде съпроводено с изложба и работилница, а темата на нейната лекция, посветена на възможностите в образованието и неговите резултати, е „Червената шапчица и седемте джуджета”.

И още: Майкъл Мариот (продуктов и мебелен дизайн, Лондон), Rich Brilliant Willing (студио за продуктов и мебелен дизайн, Ню Йорк), DING 3000 (студио за продуктов дизайн, Хановер), Красен Кръстев (графичен дизайн, София/Дубай), Марк Чалмърс (интерактивен и уеб дизайн, Амстердам), Нели Хайон (интерактивен дизайн, Лондон), Томас Файхтнер (индустриален, продуктов и графичен дизайн, Виена), Валтер Бохач и Юлия Краут (студио за визуален дизайн, Виена), както и много други.

Билети за форума можете да закупите на цени 60/100 лева, съответно за един ден или за два. Всички студентски билети са намалени на 50%.