Любовната история между писателите и чашката често се оказва дълга, продължителна и доста… напоителна. Големите автори не само обичат да си пийват, но и нерядко се случва да „се изпускат” в романите/разказите/поемите си – ако ви прави впечатление, че някой от тях все споменава конкретен коктейл/алкохол в творбите си, е много вероятно да не го подминава и в живота си. Любопитно ли ви е кои са любимите напитки на някои от най-известните писатели?

Ърнест Хемингуей: Мохито

Свързват Хемингуей с немалко коктейли (все пак тежките му проблеми с алкохола не са тайна), но най-често Ърнест споменава именно Мохитото. Според „Hemingway & Bailey's Bartending Guide” (книга, в която на едно място са събрани любимите напитки на някои от най-добрите писатели), коктейлът е бил създаден в „La Bodeguita del Medio” в Хавана, Куба, където и самият Хемингуей обичал да си го пийва. На стената на заведението е закачен лист, на който самият Ърнест е написал „Мохитото ми – в „La Bodeguita del Medio”, Дайкирито ми – във “Floridita (друг бар в Куба – бел. ред.)”.”

Уилям Фокнър: Ментов джулеп
Рецептата на Фокнър за Ментов джулеп, такава каквато е намерена в имота, където писателят живее от 1930 до смъртта си през 1962г., е следната: уиски, 1с.л. захар, лед и стръкче или две мента. Сервира се в метална чаша.

Няма ли нещо, което ах, уискито, да не може да излекува?” У. Фокнър

Ф. Скот Фицджералд – Джин Рики
Говори се, че страстта на Фицждералд към джина се дължи на убеждението му, че колкото и да си изпил, няма начин някой да усети аромата му в дъха ти. Традиционното „Рики” се приготвя от джин, но твърдият алкохол спокойно може да се замени със скоч или ром.

Първо изпиваш едно питие, после то изпива второ и накрая пиенето изпива теб.” – Ф. Скот Фицджералд

Реймънд Чандлър: Гимлет
Гимлет не е известен в Америка, докато легендарният герой на Чандлър - детективът Филип Марлоу, не го представя в романа „Дългото сбогуване”

Истинският гимлет е половинка джин и половинка Rose’s (известна марка, произвеждаща бутилиран сок от лайм по времето на Чандлър – бел. ред.) и нищо повече.” Тери Ленъкс в „Дългото сбогуване”

Иън Флеминг: Веспър Мартини
В поредицата за Бонд на Флеминг, първото питие, което агентът си поръчва, е именно "Веспър Мартини". Това всъщност остава и единственият път, когато шпионинът го предпочита пред водка-мартини-то – запазената му марка. Коктейлът Веспър се различава от стандартния Бонд избор по това, че съдържа и джин, и водка. Интересен факт е, че ако съберем изпития алкохол, който Бонд поръчва в страниците, написани от Флеминг, цифрата не е кой знае каква - общо 19 водка мартинита и 16 джин мартинита, пише в thekitchn.com.

Сухо мартини… Едно. В дълбока шампаниера… Задръж за малко. Три части Гордън, една част водка, половинка „Кина Лилет”. Разклати много добре, за да стане ледено студено, след това добави голямо тънко парче лимонова кора. Разбра ли?” – Джеймс Бонд.

Труман Капоти: Скрюдрайвър
Казват, че Капоти наричал коктейла Скрюдрайвър (Screwdriver) (който се прави от водка, портокалов сок и портокалови резенчета) „моето портокалово питие”.

В тази професия разходката между питиетата е дълга.” – Труман Капоти

Една Сейнт Винсънт Милей: Между чаршафите (Between the Sheets)
„Легендата” разказва, че докато пишела и си пийвала късно една нощ заедно с Едмънд Уилсън и поета Джон Пийл Бишъп, Една ги помолила да я прегърнат – единият краката й, другият – горната част на тялото й. Така се появил изкусителният коктейл на име „Между чаршафите”, който иначе е Сайдкар ("Sidecar" - класическа напитка, която традиционно се приготвя от микс между коняк, Коантро (или друг трипъл сек) и лимонов сок), но в този случай Една замества твърдия алкохол с ром.

Ах, пия отново
Реката, отмиваща болката
И възвръщаща красотата” - Една Сейнт Милей

Джон Стайнбек: The Jack Rose
Познат и като Джърси Лайтнинг (Jersey Lightning), The Jack Rose е за „бренди пиячите, които освен това са шампионите на работническата класа”. Това е и любимото питие на Стайнбек.

Винаги съм живял бурно, пил съм яко, ял съм твърде много или недостатъчно, спал съм по часовник или съм пропускал да затворя очите си в две поредни нощи, работил съм до пълно изтощение и твърде дълго в слава, или пък съм зарязвал всичко в периоди на краен мързел. Вдигал съм, дърпал съм, рязал съм, катерил съм, правил съм любов с радост и през всичкото това време съм приемал махмурлука като последица, а не като наказание.” – Джон Стайнбек, „Пътешествие с Чарли”

Джак Керуак: Маргарита
Казва се, че Керуак е започнал да пие Маргарита по време на едно от многобройните си пътувания до Мексико – една страна и нейната култура, които безкрайно много обичал.

Не пий, за да се напиваш. Пий, за да се наслаждаваш на живота.” Керуак

Тенеси Уилямс: Рамос Джин Физ
Хората, живеещи в Ню Орлеанс, все още са верни на коктейла, завещан им от Тенеси. Многократно в творбите си Уилямс споменава именно него. Стандарната рецепта съдържа яйце, сметана, лимон и сок от лайм, захар, джин (разбира се) и малко портокалова газирана вода.

Кои са вашите любими коктейли?

 

Ърнест Хемингуей: Мохито

Свързват Хемингуей с немалко коктейли (все пак алкохолизмът му е небезизвестен факт), но най-често споменаваното от него е именно Мохитото. Според „Hemingway & Bailey's Bartending Guide” (книга, в която на едно място са събрани любимите напитки на най-добрите писатели), коктейлът е бил създаден в „La Bodeguita del Medio” в Хавана, Куба, където и самият Хемингуей обичал да си го пийва. На стената на заведението е закачен лист, на който самият Ърнест е написал „Мохитото ми – в „La Bodeguita del Medio”, Дайкирито ми – във “Floridita (друг бар в Куба – бел. ред.)”.”

Уилям Фокнър: Ментов джулеп

Рецептата на Фокнър за ментов джулеп, такава кавакто е намерена в имота, където писателят живее от 1930 до смъртта си през 1962 е следната: уиски, 1с.л. захар, лед и стръкче или две мента. Сервира се в метална чаша.

„Няма ли нещо, което ах, уискито, да не може да излекува?” У. Фокнър

Ф. Скот Фицджералд – Джин Рики

Говори се, че страстта на Фицждералд към джина се дължи на убеждението му, че колкото и да си изпил, няма начин някой да го подуши в дъха ти. Традиционното „Рики” се приготвя от джин, но твърдият алкохол спокойно може да се замени със скоч или ром.

„Първо изпиваш едно питие, после то изпива второ и накрая пиенето изпива теб.” – Ф. Скот Фицджералд

Реймънд Чандлър: Гимлет

Гимлетът не е известен в Америка, докато детективът на Чандлър – Филип Марлоу, не го представя в романа „Дългото сбогуване”

„Истинският гимлет е половинка джин и половинка Roses (известна марка, произвеждаща бутилиран сок от лайм – бел. ред.) и нищо повече.” Тери Ленъкс в „Дългото сбогуване”

Иън Флеминг: Веспър Мартини

В поредицата за Бонд на Флеминг, именно Веспър Мартини е първото питие, което агентът изобщо си поръчва. Това всъщност остава и единственият път, когато го предпочита пред водка-мартини-то – запазената марка на суперякия шпионин. Коктейлът Веспър се различава от стандартния Бонд избор по това, че съдържа и джин, и водка. Интересен факт е, че ако съберем изпития алкохол, който Бонд поръчва на страниците, написани от Флеминг, цифрата не е кой знае каква - общо 19 водка мартинита и 16 джин мартинита.

„Сухо мартини… Едно. В дълбока шампаниера… Момент. Три части Гордън, една част водка, половинка „Кина Лилет”. Разклатете много добре, за да стане ледено студено, след това добавете голямо тънко парче лимонова кора. Разбрахте ли?” – Джеймс Бонд.

 

Труман Капоти: Screwdriver

Казват, че Капоти наричал коктейлът Screwdriver (който се прави от водка, портокалов сок и портокалови резенчета) „моето портокалово питие”.

„В тази професия пътят между питиетата е дълъг.” – Труман Капоти

Една Сейнт Винсънт Милей: Между чаршафите

„Легендата” разказва, че докато пишела и пиела късно през нощта заедно с Едмънд Уилсън и поетът Джон Пийл Бишъп, Една ги помолила да я прегърнат – единият за краката, другият – за ръцете. Така се появил изкусителният коктейл на име „Между чаршафите”, който иначе е Sidecar с ром.

„Ах, пия отново

Реката, отнемаща болката

И възвръщаща красотата”

Джон Стайнбек: The Jack Rose

Познат и като Джърси Лайтнинг, The Jack Rose е за „бренди пиячите, които освен това са шампиони на работническата класа”. Това е и любимото питие на Стайнбек.

„Винаги съм живял агресивно, пил съм яко, ял съм твърде много или недостатъчно, спал съм по часовник или съм пропускал две нощи, работил съм много и твърде дълго в слава, или в калта във времето на огромен мързел. Вдигал съм, дърпал, рязал, катерил, правил любов с радост и съм приемал махмурлука като последица, а не като наказание.” – Джон Стайнбек, „Пътешествие с Чарли”

Джак Керуак: Маргарита

Казва се, че Керуак е започнал да пие Маргарита по време на едно от многобройните си пътувания до Мексико – страна и култура, които обичал.

„Не пий, за да се напиваш. Пий, за да се наслаждаваш на живота.” Керуак

 

Тенеси Уилямс: Рамос Джин Физ

Хората, живеещи в Ню Орлеанс, все още са верни на коктейла, завещан им от Тенеси. Той споменава именно него многократно в творбите си. Стандарната рецепта съдържа яйце, сметана, лимон и сок от лайм, захар, джин (разбира се) и малко портокалова газирана вода.