Започвам с това, че може би съм една от малкото, които не са фенове на сагата „Междузвездни войни”. Не познавам и героите в детайли и когато говоря за тях, все едно треньорът Димитър Пенев изброява играчите в националния ни отбор в мач с Албания – Ония двамата, оня третия, Жоро вратаря, но аз говоря за Онзи, който диша тежко, Косматото нещо, роботчето, Този, който бърка реда на думите и мацката от секси фантазиите на Рос от „Приятели”*. Гледала съм всички епизоди, разбира се, защото, както казва Боби Лазаров – „Не си гледал „Междузвездни войни”!? Ти на коя планета живееш?”

Пробуждането във филма започва от щурмовака клонинг FN2187, който „чува будилника” по време на битка. Разбира се, Джордж Лукас никакви часовници не е сложил да звънят във филма, но пробуждането може да се случи и по много други начини.

Първият ред се пропуква. Пробуденият FN2187 получава свое име – Фин (чудесна актьорска игра на Джон Бойега), и ясно осъзнава, че иска да прави нещата правилно, да хване ръката на жена и дори да иска да спаси само и единствено нея, когато всъщност цялата Галактика разчита на него. Колко пък да ти пука за една Галактика, като си имаш изключително секси вехтошарката Рей (Дейзи Ридли) за приятелка?!

Снимка: Lucasfilm Ltd.



Тънка нишка хумор минава през целия филм и избухва на няколко места в реплики, които са много добри попадения. „Не те разбирам какво говориш с тази... апаратура!”– казва Поу (собственикът на робота БиБи Ейт), относно шлема на Кайло Рен (на онзи, който диша тежко внука му).

Мъдростта на Хан Соло е другото, което особено ме впечатли. Като жена. Естествено!
Облякъл старото си кожено яке, Харисън Форд обикаля космическото пространство, в компанията на любимото си ууки Чубака. И макар не сама якето му да е старо, а и тарикатлъците, с които се опитва да оцелява и зкосмическото пространство, Хан Соло има ясна и прозорлива мисъл. И тя гласи:

„Накрая жените винаги разбират всичко. Винаги!”

Как да не го харесваш заради това и да не пуснеш една сълза накрая. Защо ли? Е, нека поне това остане изненада!

„Мъжете остаряват по-красиво от жените” - тази реплика чух от колегите, на излизане от залата, в която беше предварителната прожекция на филма. И съм съгласна. Бръчките по лицето на Хан Соло (Харисън Форд) му стоят много по-добре, отколкото неестествено опънатата кожа на лицето на Лея (Кари Фишър).

Снимка: Lucasfilm Ltd.



Абсолютното (между)звездно присъствие е за актрисата Дейзи Ридли – млада, красива и играе толкова естествено, сякаш и в целия си земен живот е събирала стари части от разбити сувалки и е спасявала роботи. Рей носи Силата в себе си и пробуждането за нея е именно способността да осъзнае този факт и да го използва.

Какво осъзнах между битките с жужащи мечове и пясъчните вихрушки на планетата Джаку.  
„Междузвездни войни” е много повече от кино бластър и експлозивна индустрия на чаши с шлема на Дарт Вейдър и презервативи с надпис I’m not Your Father. А тъмната сила е нещо много повече от това да присвиеш пръсти и да гледаш лошо. Тъмната сила са страховете на всички нас, хората. Страховете не дали ще вземем правилното решение, а дали ще имаме силите да го осъществим. Точно тези страхове могат да ни попречат да усетим другото – светлата сила - най-естествената и природна. Тази, която минава през всичко, което е живо. Просто трябва да затварим очи и се оставим да я почувстваме! Но не докато гледаме филма, разбира се. Тогава дръжте очите си широко отворени, като за пробудени.

 

* Дарт Вейдър, Чубака, R2-D2, Йода и принцеса Лея