Ако сте на възраст между 30 и 40 години и сте мъж, е много вероятно да пророните поне една сълза от умиление, защото, да – „първата” част от най-обичаната история на Джордж Лукас - "Междузвездни войни", е отново на голям екран. При това – в 3D вариант.

Ако се чудите какво е новото – общо взето – 3D-то.  Иначе си е все същия филм – нали знаете онази дългочакана предистория на големия, грамадански междузвезден епос и милата среща с малкия Анакин Скайуокър (Джейк Лойд), който ще се превърне в тежкодишащия Дарт Вейдър в „следващите части”. "Невидима заплаха" е и филмът, в който можем да се насладим на „късащата сърцето роля” на Натали Портман - като Падме и кралица Амидала едновременно, сещате се защо. И още – Юън Макрегър като Оби Уан Кеноби, Джаба, R2-D2, Йода…  Сюжетът е познат още от 1999 (да, това е преди повече от 10 години, не са 3), така че ще пропусна дългите пояснения.

Само ще вметна, че „Междузвездни войни” е истински феномен не само в киното, а и изобщо - "променя света" на голяма част от обществото. В този смисъл – ще пропусна изброяването на нечовешкото количество препратки в киното и телевизията, свързани с манията по сагата от 1977 до днес. За всеки случай делото на Лукас е доказателство, че смесването на малко класически уестърн с модерните технологии и японски самурайски епос, може да е най-успешната кинокомбинация на света. И тъй като досега всичките части са правени в правилното време и по подходящия начин, в момента манията е малко поизбледняла, но изобщо не е невидима. Знаете, че е така. Дори и само защото ви напомня какво сте смятали за „най-великото”, когато сте били млади.
Или защото можете да покажете на поколението какво са гледали мама и татко...

"Междузвездни войни: Невидима заплаха 3D" е по кината от 10 февруари 2012г. От Alexandra.