ЮНЕСКО - световната организация за културно наследство, официално определя 30 април като Международният ден на джаза (International Jazz Day) преди 4 години, за да се подчертае ролята на джаза в обединяването на хората по всички краища на земното кълбо. International Jazz Day се председателства от Ирина Бокова, генералния директор на ЮНЕСКО и легендарният джаз пианист и композитор Хърби Хенкок, който е посланик на добра воля на ЮНЕСКО за междукултурен диалог. Инициативата на Хърби Хенкок ознаменува приноса на джаз музиката за разпространяването на идеята за свобода с характерната си дълбочина на въздействие.

Освен това на 30 април Васил Петров има рожден ден. Българският джазмен послучай Международния ден на джаза ще изпълни класически джаз теми като "A foggy Day", "The Shadow of your smile", "I`ve Got You Under My Skin", "Strangers in the Night", "My Way", "New York, New York" в талантливия акомпанимент на Ангел Заберски младши, в Нощен бар-Новотел в Пловдив от 20:30 ч.

Честит рожден ден на Васил Петров с пожелание за здраве и щедро да продължи да раздава красиви настроения със своя топъл глас, създаден за джаза!