"Нови идеи, нови тенденции, нови хоризонти, нови срещи и нови вдъхновяващи филми" – това ще откриете на Международния студентски филмов фестивал NEW WAVE, който започна на 20 януари в кино "Одеон". В тазгодишното издание посетителите ще могат да видят 30 игрални, 18 анимационни и 13 документални филма на студенти от Балканския полуостров и региона на Черно море.

Философът и страстен любител на киното проф. др. Христо Тодоров, режисьорът проф. др. Ивайло Христов, режисьорът Адела Пеева, актрисата Лилия Маравиля, и операторът Христо Бакалов пък ще отредят кой ще спечели във всяка от категориите. Специално участие в журито ще вземе и писателят Боян Биолчев. Официалното закриване и награждаване ще можете да видите на 23-ти януари от 18:30ч.

Ако обаче искате да надникнете в самото сърце на кинотворчеството, имате специалната възможност да посетите и отворените лекции, които ще се проведат в събота преди закриването – от 13:00 до 16:30ч.

Повече информация за събитието ни даде Ралица Цветкова – студент в програма "Кино и телевизия" в Нов български университет и административен мениджър на фестивала. Ето какво ни сподели тя:

Ladyzone.bg: Как се зароди идеята за фестивала?

Ралица Цветкова: Дойде при нас точно когато и както трябваше – на една нощна филмова прожекция на плажа. Тъкмо тогава станахме истински приятели, превръщайки се в екипа, който създаде и самото събитие.

Каква е целта на МСФФ "NEW WAVE"?

Желанието ни е да се подкрепят първите стъпки на хората, които искат да споделят своите представи със света. Искаме да им осигурим трибуна, от която да изразят своята позиция. Опитваме се да създадем събитие, в което студентите да могат да си "сверят часовниците" с колеги от Балканите. Студентските филми са изключително специални, тъй като съдържат в себе си ентусиазма, грешките и нецензурираните идеи на бъдещи филмови дейци. Фестивалът е направен за споделяне на опит, за установяване на комуникация и за да покаже на младите хора, които искат да се занимават с кино, че техният труд има смисъл и значение.

Защо точно студенти от Балканския полуостров и региона на  Черно море?

Главната причина да разпрострем фестивала в тези граници са условията за развитие. В държавите от този район студентите се възползват от сравнително еднакви ресурси. Освен това понятието "Балканско кино" съществува и има своите ярки произведения със световно признание. Опитваме се да им покажем, че като представители на 18-те държави, които взимат участие във фестивала, те имат възможност да създадат шедьоври, които да се оценят на световно ниво, като в тях се вплете и запази тяхната идентичност.

Има ли филм, който по някакъв начин е останал в съзнанието ти?

Филмите, които взимат участие във фестивала са страшно различни и винаги има впечатляващи идеи. Някои са за любов, други изразяват социална позиция, трети директно ти крещят в лицето. Това е най-красивото в тях – носят чистотата, надеждата и дързостта на новите хора. Всички остават отпечатък в мен.

Какво печелят студентите, участващи във фестивала?

Печелят възможността да се настанят в киносалона със свои връстници и да покажат на голям екран резултата от своите размишления и труд. Шанс да бъдат оценени от свои колеги и от yтвърдени филмови професионалисти. Получават и възможността да видят къде стоят филмите им на фона на останалите, да осъзнаят грешките си и да споделят успехите си. Всяка година провеждаме и отворени лекции, които са безкрайно полезни за всички прохождащи артисти, защото осигуряват синтезирана, важна и изключително полезна информация от действащи и успели личности в сферата на киното.

За повече информация за самото събитие, не забравяйте да посетите официалната му страница тук.