Дъждовната буря в понеделник сутринта прекърши лятото и големите жеги очевидно са зад гърба ни. В кината обаче има още една индикация, че лятото е към своя края – започват да излизат филми като "Мъжът от U.N.C.L.E". Първият на режисьора Гай Ричи от 2011-а насам ("Шерлок Холмс: Игра на сенки").

Филмът е по едноименния сериал, вървял в Западния свят през 1964-1968 г., като сюжетът е изцяло „а ла Джеймс Бонд”.

Началото на 60-те години на миналия век, когато Студената война е в разгара си. Наполеон Соло (Хенри Кавил – "Човек от стомана") и Иля Курякин (Арми Хамър – "Социалната мрежа") са съответно агенти на ЦРУ и КГБ. Двамата трябва да загърбят изначалната си несъвместимост и да обединят усилия в спасяването на света от тайнствена международна престъпна организация (U.N.C.L.E. е абревиатура на United Network Command for Law and Enforcement - "обединена командна мрежа за закон и ред" на английски език).

Целта е да намерят изчезналия д-р Удо Телър, най-приближения ядрен физик на Хитлер, преди специфичните му и много опасни знания да помогнат за създаването на оръжия, които могат да унищожат цели държави. Помага им красивата му дъщеря Габи Телър (Алисия Викандер – "Ex Machina: Бог от машината"), която живее в Източен Берлин.

Нищо ново под слънцето като сюжет, но поне визията е на ниво в този изключително стилен шпионски екшън. Костюмите са на Джоана Джонстън ("Линкълн") с изключение на няколко, които са автентични.

Филмът е поклон не само към ранния Бонд, но и към италианските класики като "Сладък живот" на Фелини и "Приключението" на Антониони. Действието се развива в Берлин и Рим – единият град е символ на Студената война и излъчва много хлад и сивота, докато другият е пищен и чувствен. За любознателните ще кажем, че всъщност част от италианските сцени са заснети в Неапол, тъй като Рим е окупиран от прекалено много туристи, а голяма част от сцените в Източна Германия са заснети във Великобритания.

Във филма играе и Хю Грант, който не само е израснал с оригиналния сериал ("Имах модел на автомобил от филма, с подвижен таван и две оръдия отстрани. Мисля, че все още го пазя някъде"), но и е племенник на шпионин. "Чичо ми се водеше официално във флота, но всички знаехме за какво иде реч" – споделя актьорът.

"Мъжът от U.N.C.L.E" е в кината от 14 август 2015 г.
Времетраене: 116 мин.

Да го гледаме ли: Не е най-великият филм на Гай Ричи, но трябва да се гледа. Първоначално за режисьор на филма е бил избран Стивън Содърбърг, но той се отказва заради разногласия със студиото относно бюджета и кастинга.
За ролята на Наполеон Соло пък е бил определен Джордж Клуни, който се отказва заради здравословни проблеми. Никога няма да разберем как щеше да изглежда филмът с тях двамата.

Режисьор: Гай Ричи
Сценарист: Гай Ричи, Лайънъл Уиграм
Продуцент: Джон Дейвис, Стив Кларк-Хол Гай Ричи, Лайънъл Уиграм
Оператор: Джон Матисън
В ролите: Хенри Кавил, Арми Хамър, Алисия Викандер, Хю Грант, Елизабет Дебики, Джаред Харис