Наричат я „бабата на пърформънса”, а също и „лейди пърформанс”. Тя е Марина Абрамович, съпруга на руския олигарх Роман Абрамович. „Лейди пърформанс” е родена в Белград през 1946 година. Завършва белградската академия за изящни изкуства и през 70-те години започва с първите си солови представления. Те са смели, провокативни, радикални и противоречат на разбирането за изкуство в социалистическа Югославия. В тях Марина Абрамович изследва връзката между артиста и публиката, границите на човешкото тяло и способностите на ума.



Какво е да бъдеш част от мълчаливо парти, как се събират 5000 почитатели в една галерия и как използва парите си, кога идва краят за един творец, кога умира, кога спира да работи, каква ще бъде следващата й стъпка и какъв е смисълът от всичко това?

На въпросите ще отговаря суперзвездата Марина Абрамович, с която се срещна водещият на „НепознатиТЕ” Георги Тошев във виенската галерия „Кринцингер”, където тя открива изложба. Предаването започва точно в 12,30 ч., тази неделя (7 април) по bTV.