Феновете винаги остават изненадани от шоуто ни, защото очакват да си седят кротко и да слушат спокойно, а то се случва точно обратното – така ги наелектризираме, че танцуват и скачат през цялото време!“ – това споделя магичната Скай от Morcheeba, които на 13 декември ще развълнуват гостите на зала 3 на НДК

Вратите в петък ще отворят точно в 19:00, когато Ramsey Hercules или Бирата, човекът зад онлайн радито Boogie.Fm.


Всъщност това е второто посещение на Morcheeba у нас, но този път те се връщат с чисто нов албум, който излезе преди няколко месеца и се нарича "Head Up High". Надяваме се, че те още веднъж ще ни разходят из своето магично музикално изпълнение на живо.

„Пътуването“ на Morcheeba започва с появата на дебютния "Who Can You Trust?" преди 18 години, повлича братята Годфрий от родния им Кент и Скай от Източен Лондон и ги изправя пред десетки хиляди фенове от цял свят. По пътя триото издава седем албума, които отразяват музикалните нюанси на времето, но и носят характерния саунд, станал запазена марка на бандата.


Бийт гуруто и магьосникът-продуцент Пол си спомня за следата, която "Big Calm", вторият албум, оставя: „Отношението на хората към него беше почти религиозно – се удивлява Пол. – Хора ме спираха по улиците и ми споделяха как албумът им е помогнал да преживеят различни неприятни етапи от живота им.“

 

Този позитивен и „лечебен“ аспект от саунда „Morcheeba“ е в пълна сила и за осмия албум "Head Up High", който отразява поредицата от значителните промени, настъпили в живота на триото.

На мулти-инструменталиста Рос, например, му се роди дете и също така се завърна в Лондон след няколко години успешна кариера в Холивуд като филмов композитор. Междувременно малко след албума "Blood Like Lemonade" Пол установява, че има диабет:

Кръвта ми наистина беше лимонада – каква ирония на съдбата! Наложи се да променя целия си живот в по-здравословна посока. Това спомогна да стабилизирам настроенията си и, стъпвайки в студиото за новия албум, се чувствах наистина положителен, а не депресиран както обикновено. Със Скай постигнахме много по-силна симбиоза и открихме много нови допирни точки. А и сега, след трите й солови албума, тя е събрала толкова много опит, който вля в новия проект. Всички искахме да вдигнем малко темпото. Като цяло албумът е доста иновативен, защото експериментираме с области в музиката, в които обикновено не ровим.

Morcheeba никога не са били банда, която почива на стари лаври. Това се дължи на отношението и подхода им към музиката. „Имам нужда постоянно да чувствам, че се развиваме и вървим напред“, споделя Пол. „Когато правим ново парче, единствената ми мисъл в главата е как искам да взривим и изкефим феновете, а и защо не да спечелим нови.

 

Тракове от новия албум, както и любимите хитове от предните проекти на групата ще чуем на 13 декември в зала 3 на НДК.

Ето и програмата за вечерта:

19:00 || отваряне на вратите на залата
19:15 – 20:30 || Ramsey Hercules /Boogie.Fm dj set/
20:45 – 22:30 || MORCHEEBA Live in Concert

Гледайте интервю с Morcheeba този петък в "Преди обед".

*Организаторите си запазват правото за промени в часове.

Билети от 45 лв. (правостоящи) и 50 лв. (за седящи) на обичайните места.