Ако се чудите какво да подарите на любимия (или на себе си, защо не?) за Свети Валентин – ето едно наистина оригинално предложение.

И преди да смръщите недоволно вежди - "А, книга?!", вижте за какво става въпрос:

Спомняте ли си саундтрака на първата ви любов? А на първата раздяла? Това, че с някого имате един и същ вкус за музика,прави ли ви автоматично сродни души?

Имате ли любима музика за любов, за шофиране, за спортуване… Намирали ли сте отговорите на най-важните въпроси, които ви вълнуват, в текста на песен? Наистина ли може да сме самотни, след като имаме за компания музиката? Случвало ли се е да не можете повече да слушате любима песен, защото вече я свързвате с неприятна случка?

Никой от нас не разполага с лукса да остане замръзнал на едно място, без да се променя, но променят ли се и музикалните ни вкусове и влияния?

Защо сме способни да намразим, или мигновено да харесаме някого заради музиката, която слуша? Защо само заради музиката избираме да изглеждаме по един или друг начин? И защо всичко това е толкова важно?

Има много книги за хората, които създават музика, но тази е за онези, които я слушат. И да не го осъзнаваме, мелодиите, с които израстваме, на които се влюбваме и разделяме, празнуваме и тъгуваме, са неразривна част от нас. Те ни оформят и вдъхновяват, а понякога дори могат да ни спасят. Но най-важното от всичко е, че в този огромен свят музиката ни свързва и отваря сърцата ни едно за друго.

Роб Шефийлд не музикант, той е писател и журналист, а „Любовта е сборна касетка” не е любовна песен, но спокойно би могла да бъде такава. Това е изповедта на автора за един живот, посветен на музиката, спомените му за десетилетието на 90-те, което го оформя като личност, и обяснението му в любов към една незабравима жена. С историите на 22 сборни касетки автобиографичният разказ проследява ранните години на Шефийлд, срещата със съпругата му, нейната смърт и опитите му да започне живота си отначало. Книгата съчетава най-доброто от световете на литературата и музикалната сцена и оставя читателите въодушевени, обогатени и разтърсени като след концерт на любима група.

Обещаваме ви, че ще останете истински очаровани от тази книга, защото знаем, че музиката Е.

От издателство „Махалото”.