Филмът "Любовникът" ще бъде на екран в "Дома на киното" и "Евросинема" от 19 октомври, петък. Премиерата му пък ще е на 18 октомври от 18.00 часа - поводът е "Европейския ден за борба с трафика на хора".  

Режисьор на лентата е Каталин Митулеску , чийто работи могат да се похвалят с награди от Кан (2006г.), Берлинале 2010 и една "Златна мечка". Освен това е съсобственик на продуцентската компания “Strada Film”, която с годините се утвърждава като една от водещите компании на румънския филмов пазар.

Филмът му, "Любовникът", е с интересен и провокативен сюжет и е съвсем на място в кампанията против трафика на хора:


Чаровният Лука съблазнява млади жени и е посредник в търговията с плът в западналия румънски курорт на Черно море Констанца. Умен, ловък и носещ се като волен дух на своя мотопед, той лесно печели доверието на момичетата, въпреки че полицията го наблюдава. Трудно е да се каже дали Лука има съвест, но когато се влюбва в провинциалистката Вели, нещата започват да се променят. За един кратък момент, когато тя напуска консервативното си семейство заради него, изглежда възможно душата му да бъде спасена и двамата да заживеят мечтания от Вели простичък съвместен живот.

Миналото и дълговете застигат Лука и като повтаря неговата мантра „Сексът няма значение”, Вели започва да продава тялото си на познатите му, за да му помогне да изплува. Нима и тя вече е покварена? Дали Лука е осъзнал, че сексът всъщност има значение, или ще предпочете да се върне към старите си навици?

В рамките на кампанията "Трафикът на хора е сериозен проблем - информирайте се!" , Националната комисия за борба с трафика на хора организира събития и инициативи, които да дадат по-широка гласност на проблема – концерт в подкрепа на борбата с трафика на хора, изложба на плакати по темата, турне на театралната постановка „Късче синьо небе“ на учениците от театрално студио "Емоция", проект "УСПЕХ" към гимназия "Иван Сергеевич Аксаков", гр. Пазарджик, прожекции на тематични филми, редица обществени дискусии по темата „трафик на хора“.