Може ли  един скок в произволен влак посред нощ да промени изцяло живота ти? Във „Вода за слонове” отговорът е категоричен - „Да”.

Винаги, когато си говорим за филми, си знаем, че едни от най-важните хора там са актьорите. В този смисъл все ни се струва, че Робърт Патинсън е новият Лео ди Каприо – стана известен с персонаж, по когото луднаха тийнейджърките (вампирът Едуард в сагата „Здрач”), обаче сме сигурни, че може и повече. Вижте го например в биографичния филм за Салвадор Дали – „Шепа прах (Младите Дали, Лорка, Бунюел)”… или във „Вода за слонове”.

Снимка: Александра филмс
Тук той е в ролята на Джейкъб – младеж от полско емигрантско семейство, чийто живот се преобръща, след като родителите му загиват в автомобилна катастрофа. За още повече драматизъм - в деня на последния му изпит, с който ще може да наследи професията на баща си и да стане дипломиран ветеринарен лекар. Този неискан обрат обаче идва, за да покаже на не-съвсем-дипломиралия се студент (и на нас също), че пътят му ще поеме по нов и доста несигурен курс.

Снимка: Александра филмсИ така, докато новото начало въвлича героя в съвсем различни от обичайните „реалности”, няма как да пропуснем факта, че в действителност филмът е много красиво заснет (режисьор е Франсис Лоурънс – гледали сме „Аз съм легенда” и „Константин”) и в него има от всичко по малко – блясък, любов и много… цирк. Както казва лошият във филма (Аугуст- Кристоф Валц) „Всеки играе роля в живота си, всичко е илюзия”. Изкушаваме се да добавим към предното и красотата на ябълката на раздора - Марлена (Рийз Уидърспун), която обаче е убедителна като звездата в представленията на цирк „Братята Бензини” . Също и като жена, разкъсвана между сигурното неприятно и несигурното щастие.

Не можем да не отбележим и слоницата Роуз (Таи), която е катализатор на повечето случки във филма, че дори и на доста приличната любовна история между Марлена и Джейкъб. За последните две вероятно има значение авторката на едноименния  роман, по който е направен филма – Сара Груън, която освен писателка е и изявена природозащитничка.

Накрая – „Вода за слонове” е много приятен филм, който може да ви просълзи, да ви усмихне или каквото вие решите, но със сигурност няма да ви остави безразлични.

Вижте трейлъра на български тук.

По кината от 13 май. Александра филмс.