Карвинг е древно тайландско изкуство за извайване на красиви изображения върху храна. Началото му било поставено преди повече от шест века, когато на всяко последно за годината пълнолуние се е организирал Кралски фестивал, на който  имало обичай да се пускат фенери по реката. Според легендата, през 1364 г. организаторката на фестивала Нанг Напома, за да украси своя фенер, използвала издълбани в различни форми плодове и зеленчуци.

Носейки се по водата, той приличал на огромна красива водна лилия с птици и други животни около нея. Удивителната гледка толкова силно възхитила крал Фра Руанг, че той решил да го превърне в изкуство, което трябвало да бъде изучавано от всички по-знатни дами в двореца. Постепенно с времето карвингът прекрачил границите на Тайланд и се превърнал в традиционно изкуство в Китай и Япония.

Днес изкуството е пренесено и в Европа и придобива все по-голяма популярност сред скулптури, художници и ценители на красотата. Изографисването върху тикви пък смело се преплита и с традициите на Хелоуин.