Ан Хатауей се впусна в музикален епос, който пък си заслужи няколко номинации за "Оскар". И има защо.

Всъщност, ако по някаква нелепа случайност сте се разсеяли в училище и сте пропуснали да прочетете "Клетниците" на Виктор Юго, едноименният филм с много песни ще ви даде добра представа за тежния и вълнуващ свят на французина. Плюс бонус - чудесна актьорска игра и режисьор, който вече спечели много заслужен "Оскар" за "Речта на краля" - Том Хупър.


Разбира се, важно е да се спомене, че в "Клетниците" играят Хю Джакман, Еди Рекмейн, Аманда Сейфрид и Ръсел Кроу, но ние си избрахме да разкажем малко повече за Ани, която май-май се оказва на вълната на кариерата си. Във високата й точка. За онези, чели и запомнили, Хатауей играе майката на Козет - Фантин, работничка във фабрика, принудена да проституира, когато всичко, което иска, е да обича. Но, както самата Ан обяснява - "сърцето, което (Фантин - бел.авт.) иска да сподели, се превръща в развалина, която не може да бъде поправена."

При налични две "не"-та на горните "помните ли?" - действието на „Клетниците“ се развива във Франция през 19 век и е  разказ за разбити мечти, несподелена любов, страст, саможертва и изкупление. Накратко - занимава се с извечното изпитание за оцеляването на човешкия дух. В тази конкретна филмова адаптация на любимата по целия свят сценична сензация, Джакман играе бившия каторжник Жан Валжан, преследван в продължение на десетилетия от безмилостния полицай Жавер /Кроу/. Да, защото е нарушил режима на освободен затворник.

Когато Валжан се съгласява да се грижи за малката Козет, дъщеря на Фантин /Хатауей/, животът им се променя завинаги. И така...



след 3-часово прослушване за ролята на Фантин и след един месец чакане за отговор, в крайна сметка Хатауей печели режисьора.


И се заема наистина сериозно с ангажимента си. За да изиграе достатъчно убедително ролята (и само за 5 седмици)  сваля близо 12 килограма. Ан казва, че ако по време на този процес беше спряла и се беше замислила дори за момент, вероятно поставената цел - да свали всичките тези килограми в толкова кратък срок, би й се сторила по-трудна. Но "В крайна сметка щях да играя клетница, така че - каквото и да било истинско мъчение, което изпитах преди или по време на снимките, не ми се струваше такова." - казва Хатауей.
 

Интересно е, че в целия филм Ан изпълнява песните наживо - в лентата почти не присъства неизпята реплика. "Но когато играеш в толкова драматична история, където липсва нормален диалог, който да ти помага и всичко е толкова моментно - напрежението да пееш през цялото време е огромно, но е също и много спонтанно."

Когато Ан не пее в музикални епоси ( в близък план), тя озвучава някои герои във Family Guy и The Simpsons, избира все по-внимателно ролите си и всичко това казва едно - Disney може да е трамплинът, който да ти даде шанс за игра с Мерил Стрийп в женски-сладникаво-моден филм, да те "уреди" в "Планината Броукбек", после в още няколко любовни филма, за да те изстреля след това в света на екранизираните комикси и в кожените дрехи на една от най-сексапилните героини от книжките-с-картинки. А накрая - да те блъсне в голямата драма, която да ти даде шанс да докажеш колко те бива.

А Ан, клетата, хич не си поплюва.

Гледайте "Клетниците" по кината от 1 февруари.