„Киномания” започна с филма на Уди Алън – „Полунощ в Париж”, но ако сте жадни за още заглавия, ще намерите прилично разнообразие от нови и класически такива – при това от целия свят.

Най-най-официалното начало е утре (петък - 11.11 в 19:00ч. в зала 1 на НДК) с филма "Учебник по любов" с участието на Робърт де Ниро и Моника Белучи и режисьор Джовани Веронези. Той е създал три истории, за да илюстрира трите възрасти на мъжа – Младостта, Зрелостта и След това, и ги е свързал чрез образа на каращ такси Купидон.

Ето още няколко любопитни заглавия (на прима виста):

Събота - 12.11.2011

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Неуредени сметки - 18.45 часа в зала 1 на НДК

Новаци - 21.00 часа в зала 1 на НДК

Неделя - 13.11.2011


Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Изпепелени от слънцето 3: Цитаделата - филм на Никита Михалков - 18.30 часа - НДК, Зала 1

Хана - 21:00 - НДК, Зала 1

Погребан - с три награди Гоя и с участието на Райън Рейнолдс - от 21.00 часа в "Дом на киното"


Понеделник - 14.11.2011


Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Кожата, в която живея - по романа „Тарантула” от Тиери Жонке и с Антонио Бандерас. Филмът на Педро Алмодовар е "изпълнен с драми, които разбиват границите на перверзността и правдоподобността. Кожата, в която живея е може би най-мрачният му филм и въпреки това в него има красота. Взривявайки жанровете трилър, филм на ужасите и мелодрама, Алмодовар красноречиво размишлява над самоличността, желанието и сексуалността." - 18.45 часа в НДК, кино

Големият полицай от малкия град - "брутален – и брутално забавен – "Големият полицай от малкия град" се присъединява към увеличаващия се списък с мрачно духовити съвременни ирландски гангстерски филми" -21.00 часа в НДК, кино.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Вижте също и:

Нищо не съм забравил - с Жерар Депардийо - на 19.11 (събота) от 16.30 часа в НДК, кино

Винаги в същия ден - на 19.11 (събота) от  20.30 часа в НДК, Зала 1

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Ако се чудите какво значи „класически” – в случая - следното:

40 години след премиерата отново ще бъде показан Станли Кубрик-овия "Портокал с часовников механизъм" - на 15.11 (вторник) от 20.30 часа в НДК, а 50 години след появата си ще бъде презареден филмът "Закуска в Тифани" (събота - 12.11 от 18.30 часа в "Дом на киното"). "Трамвай Желание" си има своеобразна 100 годишнина – точно преди толкова време се е родил драматургът Тенеси Уилямс. По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг пък ще бъде излъчен музикалният шедьовър "Paris Blues" (събота - 12.11 от 16.45 часа в зала 1 на НДК).

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

За почитателите на хранителните изживявания са прожекциите на кулинарните филми от програмата на Киномания в зала Мати. Изтъкнати актьори, известни със страстта си към киното, а също и с кулинарните си умения – Мартина Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев, ще презентират на гостите съответния филм и ще коментират атрактивните ястия, вдъхновени от сюжетите на филмите. Те ще бъдат приготвени от Диляна Янева "Мати`Ди" – призната с изисканите си кулинарни умения. Филмите от кулинарната селекция са носителят на Оскар за чуждоезичен филм (1987 г.) "Угощението на Бабет" (Babette`s Feas) - неделя - 13.11от 19.00 часа , "Шоколадови уроци" (Lezioni di cioccolato) - понеделник - 14.11 от 19.00 часа и "Кулинарен тур" (The Trip) - вторник - 15.11от 19.00 часа .

Фестивалът има амбицията да продължи да показва целогодишно по един стойностен филм всяка седмица, който ще се излъчва в сряда, в кино Люмиер. Програмата ще стартира на 23 ноември с проекта BG КИНО и прожекцията на на  "Операция шменти капели" (който не ви препоръчваме) на Влади Въргала.

Програмата на тазгодишния кинофестивал включва прожекции в НДК от 11-ти до 20-ти ноември, като за първи път в историята си той ще гостува и на Фестивалния и конгресен център във Варна, от 18 до 24 ноември.

Режисьорът Джовани Веронези е създал три истории, за да илюстрира трите възрасти на мъжа – Младостта, Зрелостта и След това, и ги е свързал чрез образа на каращ такси Купидон.