През 2013 г. продуцентската компания на Кевин Спейси - "Trigger Street" за първи път ще покани един гост на снимачната си площадка в Лос Анджелис, както и на трите премиери в Ню Йорк, Москва и Йоханесбург. Той ще бъде избран с конкурса за българския кинорепортер, а първите три филма победители - „Пликът“, „Вентрилоквистът“ и „Зъболекарски истории" вече бяха представени с премиерната прожекция у нас. Гости на събитието бяха някои от най-добрите български актьори и режисьори през последните години, сред които Калин Врачански, Елена Петрова, Стефан Щерев, Мария Силвестър, Виктор Чучков и др. Журито, което ще има нелеката задача да избере най-подходящия човек е в състав журналиста Георги Тошев, сценариста Теодора Василева и режисьора Драго Шолев.



За да спечелят своето място на снимачната площадка в Лос Анджелис и да присъстват на трите световни премиери, участниците ще трябва да убедят журито, че са истински киномани. Те ще трябва да представят свое видео-ревю за филмите-победители в миналогодишния конкурс Jameson First Shot. Бъдещият кинорепортер трябва да вижда повече от очевидното, да притежава богата кино култура и да поднесе гледната си точка в атрактивна форма. Основно и задължително изискване е всеки участник да има навършени 25 години. За всичко останало се изисква вдъхновение и желание.

Вълнението е огромно! Истинска привилегия за нас е да се включим в тази инициатива. Изключителен сам по себе си е фактът, че България ще бъде единствената страна в целия свят, която ще има шанса да изпрати свой кинорепортер на снимачната площадка в Лос Анджелис. Надяваме се българските киномани да посрещнат смело това предизвикателство и най-вече да го възприемат не просто като едно незабравимо пътешествие, но и като възможност за развитие, каквато рядко се открива пред младите хора днес.“ – споделя Елена Илиева, Маркетинг Мениджър на бранда уиски.

Всъщност същинският конкурс е за сценарист и режисьор на късометражен филм, който дава възможност на трима автори от Русия, САЩ и Южна Африка да осъществят своя проект с продуцентската компания на Кевин Спейси, Trigger Street Productions. В тази инициатива се търсят новоизгряващи киноталанти – хората, чиито неизвестни, но свежи идеи заслужават голям екран и широка публика.

В конкурса за 2011-2012 г. се включиха над 700 участници. Trigger Street Productions (продуцирала филми като „21” и „Социалната мрежа”) избра тримата победители, които вече заснеха късометражните филми „Пликът“, „Вентрилоквистът“ и „Зъболекарски истории“.

Началото на втория конкурс е вече дадено – той ще отличи още трима участници, които ще заснемат през 2013 г. своя филм с "Trigger Street" и с участието на звезда от световна величина.

За повече информация за конкурса, проверете тук.