Бунтарски настроеният рунтавелко Шон е най-известната овца, номинирана за „Оскар” през 2016. Британската анимация, предложена за най-престижното филмово отличие, е наследник на цели 130 епизода от по 7 минути, в които овцата Шон и стадото му пасат, пакостят и веселят зрителите пред  телевизионния екран от 2007 г. насам.

Знаете ли, че главният персонаж за първи път е представен в късометражен филм през вече далечната 1995 г. като част от поредицата „Уолъс и Громит“. През 2015 г. започва звездната кариера на Шон. Той е лице на голям артистичен проект с благотворителна насоченост,  разигран в Лондон и Бристъл. В двата града, на централни публични места, са разположени 120 огромни скулптури на овцата Шон, изрисувани от художници и дизайнери.

През 2016-а „Овцата Шон”, освен че получава номинация за „Оскар” за най-добър пълнометражен анимационен филм, е номиниран за още 6 филмови награди, сред които не по-малко престижните „Златен глобус”,  „Емпайър” и БАФТА.

Малко известно е и това, че музиката е написана от популярния в цял свят композитор Илан Ешкери, създал мелодиите към ленти като  „Младата Виктория”, „Шут в г*за!”, „Невидимата жена“, „Дръжте Дядо Коледа!”,  „Давам им година“.  Всички те, заедно с „Овцата Шон”, разбира се, могат да бъдат гледани онлайн на Voyo.bg. Детската секция на платформата за онлайн видео съдържание на bTV Media Group предлага близо 100-часова продукция, посветена на най-малките.

А като говорим за награди, е добре да припомним, че, както всяка година,  друг от каналите на  медийната група – bTV Cinema, ще предава на живо церемонията по връчването на Оскарите. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал ще показва заглавия с награда или номинация за най-голямото отличие в областта на седмото изкуство.