Снежанка


Младата Кармен е нашата Снежанка – дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта, който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете. Кармен е отгледана от баба си – танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха, но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета-тореадори под името Снежанка.

Ако "Артистът" е обяснението в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, то "Снежанка" отдава почит на пищната европейска мелодрама. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.

Диана Санчес, МФФ Торонто

Днес (13.03) в Cinema City - 19:00 часа/
16.03. НДК - Зала 1 - 19.00 часа/
24.03. Euro Cinema - 16.00 часа/
27.03. Люмиер - 19.00 часа/
03.04. Дом на киното - 16.30 часа

Хичкок


С номинация за "Оскар" за "Най-добър грим и прическа" и забележителна игра от страна на Хелън Мирън, както и с участието на Антъни Хопкинс и Скарлет Йохансон,  "Хичкок" е сред по-добрите филми на 2012г. В него след огромния успех на "Север-Северозапад" 60-годишният Алфред Хичкок (Антъни Хопкинс) прочита романа „Психо” от Робърт Блок, вдъхновен от живота на серийния убиец Ед Гейн. Режисьорът толкова харесва книгата, че е готов на всичко, за да заснеме следващия си филм по нея, дори ако трябва да го финансира със собствени средства. В същото време съпругата му Алма изживява драма, защото усеща, че Хичкок е силно привлечен от младите звезди, които ще участват в "Психо". За да се разведри, тя започва да работи по свой собствен проект за филм с привлекателен и по-млад от нея писател и сценарист.

Днес (13.03.) в Cinema City - 21:10 часа/
15.03. НДК - Зала 1 - 20.30 часа;

Момичето и смъртта


Филмът разказва за трагичната история на младия руснак Николай и красивата куртизанка Елизе, чиято любов е възпрепятствана от желанието за богатство и заплахата от смърт.

Николай пътува към Париж, когато отсяда за една вечер в пансиона, в който работи Елизе. Той се запознава с привлекателната млада жена и се влюбва от пръв поглед в нея. Но Елиза е протеже на богаташ…

Николай се завръща в стария хотел, където е срещнал любовта на живота си преди половин век, и съживява спомените си за своята романтична трагедия.

Днес (13.03) в Люмиер - 20.30 часа/
21.03. Дом на киното - 14.00 часа;