Музикалните биографии ни дават шанс да надникнем в личния живот на някои от най-известните музиканти. Много от тях имат невероятни, често пълни с премеждия съдби, а историите им са повече от вдъхновяващи. Кои са музикалните биографии, които си струва да прочетете?

1. "Белези" - Антъни Кийдис

Като фронтмен на Red Hot Chili Peppers, Антъни Кийдис е в музикалния бизнес от доста отдавна. Тази книга проследява живота от рождението му до около 2004.г., когато е публикувана. Разкрива проблемите на Кийдис с наркотиците и отговаря на въпроса какво е да си част от толкова известна банда, каквато е неговата. Биографията на Кийдис е една от най-популярните в САЩ.

2. "Просто деца" - Пати Смит

Мемоар за Пати Смит, който документира връзката й с Робърт Мапълтроуп. Действието се развива в края на 60-те и 70-те години на 20 век. Мястото е Ню Йорк, още по-конкертно - хотел Chelsea. Ако сте фенове на кръстницата на пънка, тогава тази книга няма как да не ви е интересна.

3. "Хроники: Том 1" - Боб Дилън

Боб Дилън е един от най-известните изпълнители въобще и статутът му на легенда никак не е случаен. Книгата започва с пристигането му в Ню Йорк през 60-те, като от време на време прави ретроспекции за детството му в Минесота. Да разказва истории е дарба на Дилън, така че освен важни факти за живота, начина му на мислене и влиянията, които са го вдъхновявали, книгата е и приятна за четене.

4. "Лунна стъпка" - Майкъл Джексън

Въпреки че има много книги за живота на Майкъл Джексън, тази е единствената биография, която е написал самият той. Книгата е публикувана през 1988г. в САЩ и е за смейството му,  пътя, по който постига гигантската си слава, както и истинското му мнение за една от най-обсъжданите теми, свързани с него - пластичната хирургия.

5. "Аз съм Ози" - Ози Озбърн

Може и по-младите да го познават като част от риалити шоуто "Meet the Osbournes", но Ози стана известен като вокалист на Black Sabbath. Той е добре познат с любовта си към странни антики и с афинитета си към наркотиците. Книгата е доста лична и е написана с чувство за хумор, което я превръща в биография, която не е за изпускане.

Можете да проверите също и "Хвани огъня" - за Боб Марли

Вие имате ли си любима музикална биография?