Името му е Виш Пури, едър, упорит и непогрешим, той е „най-частният детектив“ в Индия.

Води се по методите на дедукцията, а безпогрешният му инстинкт му помага винаги да се справя с всякакви заплетени престъпления. Той е индийският Шерлок Холмс, а може би Холмс е британският Виш Пури.

„Холмс е бил въображаем, но аз съм напълно истински. Да, аз съм частен детектив. Всъщност съм най-добрият в Индия, за което множество важни лица биха свидетелствали. Също така ще ви кажат, че съм изключително дискретен човек.“ – казва за себе си индийският детектив.

Можете да го откриете в офиса му в южен Делхи над книжарница „Баари Санс“, но всъщност шансът той да открие вас преди вие него е много по-голям.

В горещата и прашна индийска столица, където съвременната урбанизация и модернизация променят древния пейзаж, част от работата на Виш Пури е да проучва бъдещи брачни партньори – дейност, която преди е била запазена за възрастните госпожи и семейните свещеници.

Докато в един момент почтен адвокат, защитник на обществените интереси, не е обвинен в убийството на домашната си прислужница, а над самия Пури не е направен опит за покушение. Тогава детективът се впуска с пълни сили в новото разследване, оставяйки собствената си безопасност на заден план.

Заедно с екипа си от агенти под прикритие – Луминесцентния, Казанчето, Ръчната спирачка и Крема – Пури се отправя в търсене на момиче, за което не знае нищо друго освен малкото й име – Мери. Комбинирайки модерни техники с принципите за разследване, създадени в Индия преди повече от две хилядолетия, ексцентричният детектив ни показва една извадка от субконтинента в цялата му вълнуваща сложност, заплетени сюжети и ароматни загадки.


Таркуин Хол е британски писател и журналист, който е работил и живял в Южна Азия, Близкия изток и Африка. Автор е на десетки статии и три нехудожествени книги. Женен е за журналистката от индийски произход Ану Ананд. Двамата делят времето си между Лондон и Делхи.

От ИК Вакон