Е, може и „Изгубеният свят” на Артър Конан Дойл да си има поне две екранизации и да е вдъхновила още някой и друг филм, обаче безспорно Шерлок Холмс и д-р Уотсън сме ги виждали в най-много варианти. И особено много харесваме версиите на Гай Ричи, който просто ги умее мъжките филми (не знам дали предното има общо с това, че е Гай*, но съм убедена, че поне той има защо да е Рич**(и)).

И ако има някакъв шанс връзката между двама мъже да е много силна, важна и да не е хомосексуална, в „Игра на сенки” е показното как това е практически възможно. Измежду всички конспирации, екшън моменти и разплитането на историята (нали помните какво е основното в историите с Шерлок?) + едно много приятно ментално надцакване между Холмс и коварен професор с почти обратна захапка и очарователно налудничав поглед (Джаред Харис):

Елементарно, Шерлок просто не може да лет гоу***-не Уотсън и да го остави да си заживее традиционен, спокоен животец с любимата си. Което е разбираемо – Джуд Лоу си го бива (даже и нелепо облечен и със смешни мустаци) и не се сещам за много хора (особено с поли), които биха го изпуснали. Извън шегата – Шерлок и обсесията към работата му силно намирисват на социопатия и логично - самотност – за справянето с която чудно служат взаимоотношенията му с Уотсън. И кокаинът. И за да не стане сълзливо, тази история си е намерила правилния режисьор и още няколко киночудесии – както и в останалите Ричи филми, снимането е „на друго ниво”, а кастът на актьорите и играта им… ми, нямат забележка.

В тази крива на разсъждения - не е за изпускане и сиганката, която обаче не е много мургава – чудесната Нуми Рапас, една актриса, която преди около три години направи невероятна роля в трите части от шведската версия на „Милениум/ Момичето с драконовата татуировка и т.н.”. Този път образът й е доста по-обран – емоционално и визуално. Точно колкото да се впише в тази „ретро-модерна” история до Робърт Дауни Младши (заплюли сме си го от много добрия „Fur: The Imaginary Portrait of Diane Arbus" - нямам идея как го превеждат на български), Джуд, Стивън Фрай (запомнете това име, дебелоголият му задник е възхитителен), Рейчъл Макадъмс, Харис, запленяващите зимно-планински, градски и какви ли не още гледки и летящите куршуми на забавен каданс... А, да, за малко да забравя - запазената марка на Гай Ричи - забавните диалози, пленително абсурдни на моменти, но без излишности от опити за оригиналност. Или за опростяване до хумор тип мистър Бийн. Вкусно!



Останалите детайли оставям да си откриете сами.

Гледайте! по кината от 23 декември. От Александра филмс.

* - guy - англ. ез. - пич, момче, мъж
** - rich - англ.ез. - богат
***let go - англ. ез. - буквално - пускам да си (от)иде, преживявам