Българската книга на археолога Диана Димитрова, съратник и заместник на археолога Георги Китов в научната експедиция ТЕМП,  “Гробницата на цар Севт Трети в могила Голяма Косматка”, отива на изложбата в Лувъра.

Книгата бе представена на 12 май в Националния археологически музей в София от директора на музея доц. д-р Людмил Вагалински, доц. д-р Милена Тонкова - ръководител на секция “Тракийска археология” в НАИМ - БАН, проф д.и.н. Иван Маразов - НБУ, авторката на книгата Диана Димитрова и издателят Светлана Тилкова - Алена.

Авторката на книгата Диана Димитрова, издателят Светлана Тилкова - Алена и проф д.и.н. Иван Маразов

Гробницата на тракийския цар Севт ІІІ, монументално архитектурно съоръжение в могилата Голяма Косматка при гр. Шипка в Долината на тракийските владетели, е открита за България и света през 2004 година от екипа на доц. д-р Георги Китов. Непокътнатият гроб на тракийския владетел е едно от най-богатите погребения, откривани на територията на България.

Авторът представя подробно резултатите от разкопките, както и добилите вече световна слава артефакти като уникалната бронзова глава от статуя на обожествения владетел, неговите лични вещи и оръжие, предимно от благородни метали. Изследванията и тълкуванията на авторката са онагледени с повече от триста снимки на процеса на работа и откритите находки, някои от които се публикуват за първи път.

Книгата е двуезична – текстът върви паралелно на български и английски език. С богатия си фактологичен и аналитичен материал, с впечатляващите си илюстрации новата книга на Диана Димитрова е интересно четиво не само за учени и специалисти, а и за всеки любознателен читател, интересуващ се от историята на нашите земи и търсещ отговор с какво цар Севт ІІІ, един от десетките владетели на могъщото Одриско царство, е заслужил да бъде обожествен. Историята все още крие отговора. Отговор, чакащ своето време, когато бъде открита гробницата на царицата.