На 9 септември в 20:00 ч. в One More Кино започва "Фотофабрика" - фестивалът, който за втора година, в продължение на близо 5 десетилетия, представя чрез изложби, лекции, творчески работилници, дискусии и кинопрожекции най-високите образци на световната репортажна и художествена фотография. Програмата на фестивала тази година включва и авторски проекти, изпълнени у нас.

Маргиналният човек е темата, която обединява тазгодишните събития на фестивала.

След като в първото си издание "Фотофабрика" показа Протестиращия човек, фокусът на тазгодишния фестивал е върху различието — в начина на живот и мислене, в ежедневните проблеми, дори във възприятията за външен вид. Всяка изложба от програмата на фестивала предлага среща очи в очи с хора, които често не искаме да видим — хора, които по собствено желание или по стечение на обстоятелствата, водят живот, какъвто обществото отхвърля. Маргиналният човек е селекция от 58 снимки из световните фотографски банки.

Къде може да разгледате изложбите

Маргиналният човек

7.09 – 20.09/ Мостът на влюбените
21.09 – 18.10/ Оградата на Националното музикално училище - ул. Оборище, 17

Непознатият друг

10.09 – 28.09.2015/ Непознатото пространство (зад Модерен театър)

Авторското продължение на темата за Маргиналния човек е Непознатият друг. Проектът включва изложба, видео инсталации и прожекции. В продължение на 19 дни "Непознатият друг" ще ни срещa с хората, които войната в арабския свят е прогонила от родните им места и с жителите на Розово, Телиш и Калище, станали печално известни покрай конфликтите с настанените в селата им бежанци. В началото на месец ноември Непознатият друг ще гостува в трите села, чиито жители участват в проекта, за да могат те да се запознаят сами със себе си, и помежду си.

Различните Аз
16.09 – 18.10.2015/ Националната художествена галерия - Дворецът

В София пристига френският фотограф Пиер Гонор, койтo oт 1988 г. живее и работи в Мадрид. Изложбата му „Различните Аз” представя портрети на работници, бездомници, имигранти, ромски фамилии и обикновени самотници в стила на бароковото изобразително изкуство.

Среща с Хосе Мария Диас-Марото
17.09.2015/ Националната галерия Двореца

Хосе Мариа Диас-Марото е селекционер на една от най-богатите фотографски колекции в Испания. Тази година той ще разкаже за създаването на тази в Алкобендас.

Къде е моят дом?
29.09 – 28.10/ Чешки център

Чешкият фотограф Индржих Щрайт ни среща с хора, които живеят извън установените стандарти. На същото място, на 28 септември, проф. Щрайт ще направи еднодневен уъркшоп – "Фотографията като социален документ".

Изчезващи видове
24.09 – 23.10/ УниКредит Студио

Мария Милкова представя самостоятелната си изложба. Кадрите ѝ разказват истории за силата на духа, за хора, загубили нещо от себе си, но не и желанието си живот.

Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден. Прожекции
2.10 – 4.10.2015/ Чешки център